Krijg antwoord op vijf veelvoorkomende vragen van docenten over ADHD in de klas

Zit jouw klas vol met leerlingen met verschillende persoonlijkheden? De een is druk en aanwezig, terwijl de ander juist stil en verlegen is. Je wilt iedere leerling de aandacht geven die hij of zij nodig heeft, maar hoe krijg je dat voor elkaar? De vraag naar passend onderwijs groeit vanuit leraren en onderwijsinstellingen, aldus Manon Wennink, iQ Coach en Jeugd- en gezinsprofessional. De aandacht ligt nu vaak op de tekortkomingen van een leerling, maar focus op de sterke punten van een leerling wordt steeds belangrijker. Samenwerking is hiervoor essentieel, zoals blijkt uit het verhaal van Manon tijdens de Online Masterclasstour Jongerenwelzijn van SBO.

Steeds meer passend onderwijs voor leerlingen met ADHD

Leerlingen met ADHD lopen geregeld vast in het onderwijs. Docenten herkennen het niet of ze weten niet hoe je ermee om moet gaan. Manon Wennink stelt dat leerlingen die vastlopen het best geholpen worden als onderwijspartijen, kinderen, ouders en hulpverleners samenwerken. Je faciliteert op die manier het onderwijs op zo’n manier dat alle individuen in de klas tot ontwikkeling komen. Manon merkt dat deze werkwijze er steeds vaker toe leidt dat passend onderwijs mogelijk is, waardoor alle leerlingen zich beter ontwikkelen.

Sterke punten als basis voor passend onderwijs

Je optimaliseert passend onderwijs dus door samen te werken, echter stelt Manon Wennink dat niet alleen de werkwijze beter kan, maar ook de zienswijze. Je herkent het wel, leraren kijken vaak naar de beperkingen van leerlingen om passend onderwijs vorm te geven. Het is echter van belang om juist te focussen op de sterke punten van leerlingen en daarop in te spelen met passend onderwijs. Manon vertelt hoe dit in de praktijk werkt tijdens haar online masterclass. Je krijgt onder andere antwoord op de volgende vijf vragen:

  • Bij welk gedrag kom je in actie?
  • Wat doet het gedrag met jou als docent?
  • Hoe ga je het gesprek aan met leerling en/of ouders?
  • Waar kun jij terecht voor advies of ondersteuning?
  • Wat moet je juist wel of juist niet doen?

Krijg antwoord op deze vragen

Wil jij als onderwijsprofessional antwoord krijgen op bovenstaande vragen? Schrijf je dan in voor de masterclass van Manon Wennink tijdens de Online Masterclasstour Jongerenwelzijn! Ben je ook geïnteresseerd in de andere masterclasses? Schrijf je dan in voor de hele Masterclasstour!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Kwaliteit van basisvaardigheden in het onderwijs blijft aandachtspunt, ondanks bezuinigingen

Het kabinet presenteert tijdens Prinsjesdag de begroting voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *