Luister naar de student & maak het onderwijs persoonlijk!

Knowmads – Discover Yourself & Create Your Own Story

Studenten leven in een snel veranderende wereld waar de mogelijkheden oneindig zijn en de verschillende manieren om te ontwikkelen al net zo breed. Het onderwijs speelt hier te weinig op in, studenten willen niet meer in een collegezaal zitten wachten tot de docent gaat vertellen hoe de komende vier jaar eruit gaat zien en welke stof ze moeten leren. Leven, ondernemend, spanning en uitdaging, dat is waar studenten naar op zoek zijn. Verandering in het onderwijs is nodig en de behoefte vanuit de student is hoog! 


Pieter Spinder
, oprichter en initiatiefnemer van Knowmads, heeft jarenlang voor de Hogeschool van Amsterdam gewerkt. Hij heeft een duidelijke visie over innovatie in het Hoger Onderwijs. Na vele jaren innoveren binnen de kaders van het Hoger Onderwijs heeft hij Knowmads opgericht, een onderwijs concept waarin volledig wordt aangesloten bij de behoefte van de student en de samenleving.

Het reguliere onderwijs heeft een focus op het hoofd, op kennis. Knowmads gaat uit van een driehoek waar handen (praktijk) en hart (gevoel) net zo belangrijk zijn als hoofd (kennis). Pieter staat voor onderwijs waar gevoel en idealisme in zit met als basis: De Student. Er moet een balans zijn tussen kennis en praktijk; leren door te doen. Actie is belangrijk, actie gaat in het geheugen van je lichaam zitten.

Focus van het Knowmads Onderwijs

De ontdekkingsreis begint wanneer de studenten zich aanmelden voor Knowmads, op dat moment weten ze niet hoe de komende maanden eruit gaan zien. Vanuit individuele en groepsinteresses wordt het curriculum gedurende het half jaar vormgegeven. In gesprek met elkaar, met de praktijk en coaches wordt er gezocht naar uitdagend onderwijs

5 vragen die centraal staan bij Knowmads

  • Wie ben ik? – persoonlijke ontwikkeling
  • In wat voor wereld zou ik willen leven? – duurzaamheid & sociale innovatie
  • Wat zou ik willen bijdragen/veranderen? – persoonlijk leiderschap
  • Hoe start ik een bedrijf om dit doel te behalen? – entrepreneurship & new business development
  • Hoe zet ik dat in de wereld? – marketing & creativiteit

Essentiele onderwijs aspecten

  • Eigenaarschap over je eigen leren
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Co-creatie, samenwerken & reflecteren
  • Gericht op de praktijk
  • Gezamenlijk en een persoonlijk project

Knowmads werkt in Tribes en heeft een opbouw waarin je jezelf kan ontwikkelen in de persoon die je wilt zijn. De reis is net zo belangrijk als het doel. De student ontdekt en ontwikkelt persoonlijke talenten en overwint obstakels op weg naar het doel. Het programma duurt 7 maanden waarvan 1 maand overkoepelend met de oude Tribe. In deze maand wordt de nieuwe Tribe onder begeleiding opgestart.

Alumni van Knowmads

Inmiddels is Tribe 15 actief aan het ontwikkelen en telt Knowmads 140 alumni. Vanuit deze alumni zijn meer dan 70 projecten en bedrijven gestart. Voorbeelden hiervan zijn Wicked Grounds en Logic Locks, maar ook kleine bedrijven zoals Meaningful Meetings. Knowmads is een onderwijsprogramma van een half jaar waarin veel initiatief en potentie ontwikkeld wordt, dat wil je als student ontwikkelen en die vaardigheden, daar heeft de arbeidsmarkt behoefte aan.

 

Door: Marit Spek, Congres Manager

Gepersonaliseerd Leren 2018

Zet (digitale) onderwijsinnovatie in om gepersonaliseerd leren mogelijk te maken en bereid uw onderwijsinstelling voor op een verandering om zich aan te passen aan de behoefte van de student. Doe inspiratie op en krijg praktische handvatten om morgen al aan de slag te gaan om het onderwijs te personaliseren. De workshops worden verzorgd door Pieter Spinder (Knowmads), Michiel Tolman (Bildung Academie) en Raymond van Kerkvoorde (Kunskapskolan).

Meer informatie

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Motiveren vanuit het perspectief van jouw leerlingen

Zijn jouw leerlingen afwachtend? Moet jij harder werken om hen actief bij de les te …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *