Veranderingen in het hbo door wijzigingen op de arbeidsmarkt

‘Asscher: robot bedreigt veel banen’. Deze kop prijkte op de Volkskrant naar aanleiding van een congres georganiseerd door Lodewijk Asscher over de invloed van technologie op de arbeidsmarkt in de komende decennia. De kern van zijn boodschap was dat door technologie – vooral ICT – heel veel banen gaan verdwijnen. Kosten kunnen immers omlaag, de kwaliteit omhoog en de productiviteit is 24/7.

Bovenstaande werd als ‘breaking news’ gecast, maar deze ontwikkeling speelt natuurlijk al jaren in alle maatschappelijke sectoren. In de industrie, waar industriële robots werk overnemen. In de zakelijke dienstverlening, waarin ICT-toepassingen menselijke tussenschakels tussen klant en gewenst product vervangen.

Wijzigingen op de arbeidsmarkt

We weten echter nog niet hoe de vraag naar gekwalificeerd personeel zich gaat wijzigen. Werkgevers geven dit ook vaak aan: gedetailleerde meerjarige manpower planning wordt steeds lastiger en minder zinvol. De markt is onduidelijk en dynamisch. Het enige wat wél vrijwel vaststaat is dat die vraag zich geweldig gaat wijzigen.

Veranderingen in het hbo

De vraag is wat deze dynamiek aan de vraag- en aanbodzijde betekent voor het hbo en voor zijn plaats in de onderwijsketen; zowel qua inhoud als qua positionering van de instellingen.

Qua inhoud zien we dat diverse opleiders hun strategie voor de komende jaren aanpassen. Zo werken meerdere hbo-opleidingen bijvoorbeeld met het profiel van de toekomstige afgestudeerde als ‘T-shaped professional’. Cruciaal daarbij is de balans tussen de dwarsligger – de breedte van de professie en transfervaardigheden – en de poot – de diepgang in een specifiek vakgebied. In het mbo werken ROC’s op vergelijkbare wijze onder meer aan het meer servicegericht en ondernemend opereren van hun studenten.

Voor de positionering wordt het van nog grotere betekenis dan nu dat de hogeschool mensen ondersteunt in hun instroom-doorstroom-uitstroom op de arbeidsmarkt met méér dan alleen initieel onderwijs: scholing, coaching, assessments en andere vormen van dienstverlening. Jongeren, werkenden en werkzoekenden. En liefst op maat.

Er zijn reeds veel ontwikkelingen gaande, maar de kernvraag voor de komende jaren is en blijft hoe het hbo, met kwaliteit en bezien vanuit de keten, mensen en bedrijven toekomstgericht kan toerusten voor een zeer dynamische en flexibele arbeidsmarkt.

Download en lees het volledige artikel  “Beroepsonderwijs en veranderingen op arbeidsmarkt” geschreven door Fred de Bruijn, partner bij Hobéon, visie op onderwijs, arbeidsmarkt, bedrijfsleven.

Meer weten?

logo next higher educationDaarnaast is Fred de Bruijn spreker op het congres Next Higher Education. Tijdens zijn presentatie gaat hier dieper in op bovenstaande problematiek. Fred schetst op basis van zijn adviespraktijk beknopt de belangrijkste scenario’s, succesfactoren en valkuilen. Meer weten? Bekijk het programma van Next Higher Education.

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Podcast: Lesdoelen bereiken? Laat AI je helpen!

Waarom kun je tandpasta niet eten?! AI als hulpmiddel om lesdoelen te bereiken. “Wie weet …

èèn Reactie

  1. Het is erg lastig voor onderwijsinstelling om hierop in te spelen kan ik me voorstellen. Er moeten een heel soort nieuwe mensen opgeleid worden, terwijl deze instellingen meestal moeite hebben met veranderen. Het aantal in de IT stijgt overigens nog steeds, en deze worden maar amper gevuld. Hier liggen kansen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *