“Verkeerde studiekeuze leidt tot aanzienlijk lager salaris”

next-student

Een hbo-studie kiezen die slecht aansluit op de arbeidsmarkt loont niet. Voormalig studenten die geen passende baan kunnen vinden verdienen vaak ruim tweeduizend euro minder. Ook is de kans op een vaste baan kleiner. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

 

Aansluiting op de arbeidsmarkt

De inkomstenverschillen tussen studenten met een aansluitende en niet-aansluitende opleiding zijn groot. De aansluiting zit met name in het aanbod op de arbeidsmarkt. Studenten van populaire studies hebben meer concurrentie. Een hbo-student autonome beeldende kunst heeft weinig kansen op de arbeidsmarkt en verdient maandelijks zo’n 708 euro. Een verpleegkundige met hbo-v diploma verdient vijf keer zoveel, ongeveer 3.383 euro per maand. Het UWV ziet dat jongeren bij het kiezen van een studie vaak niet kijken naar de kansen op de arbeidsmarkt en het bijbehorende salaris. Om werkloosheid te voorkomen doet het onderzoek naar kansrijke beroepen en sectoren.

Studiekeuze: Hoe belangrijk is die?

Voormalig studenten hbo media, entertainment & management en hbo sport & bewegen zouden in bijna de helft van de tijd niet nog een keer kiezen voor dezelfde studie. “Wie een opleiding deed die slecht in de markt ligt, heeft later spijt”, zegt arbeidsmarktspecialist Michel van Smoorenburg van het UWV.

Van Smoorenburg ziet bijvoorbeeld dat mensen die opleidingen als vormgeving, communicatie of muziek vrijwel nooit een vaste baan hebben. Ict-studenten met een diploma hebben bijvoorbeeld in 70 procent van de tijd meteen een vaste baan. De arbeidsmarktspecialist raadt aankomende studenten aan om te kijken naar de aansluiting op de arbeidsmarkt. “Zeker nu je studiefinanciering een lening is die je moet terugverdienen”, aldus Van Smoorenburg.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids 

Meer weten over generatietrends?

logo-the-next-studentOp 22 & 23 november vindt het Congres The (Next) Student plaats. Tijdens het congres hoor je alles over communicatie met de (aankomende) student. Communicatie neemt namelijk een centrale plaats in bij het maken van de juiste studiekeuze. Benieuwd naar het volledige programma?

Bekijk het programma van The (Next) Student

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Podcast: Lesdoelen bereiken? Laat AI je helpen!

Waarom kun je tandpasta niet eten?! AI als hulpmiddel om lesdoelen te bereiken. “Wie weet …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *