De Centrale Raad van Beroep heeft beslist dat huishoudelijk hulp onder de Wmo 2015 valt

Huishoudelijk hulp blijft de taak van de gemeente en valt onder de Wmo 2015. Daarbij blijven aanspraken op huishoudelijk hulp voor 1 januari 2015 ook daarna gelden. Er moet eerst deugdelijk onderzoek worden en er mag niet worden uitgaan van het financieel gestelde kader.

Het beleid van de gemeente moet berusten op ‘objectief en onafhankelijk onderzoek naar de tijd die nodig is voor een schoon en leefbaar huis’. Een gesprek met cliëntenraden en gecontracteerde zorgaanbieders is niet toereikend.

Een verwijzing naar een algemene voorziening voor huishoudelijk hulp is ook niet toegestaan wanneer deze niet voldoet aan de eisen van de Wmo 2015.

Er is lang gewacht op de uitspraak van de hoogste rechter. De uitspraak van de hoogste rechter is in lijn met de woorden van staatssecretaris Martin Van Rijn (PvdA, Volksgezondheid), die altijd heeft gezegd dat de huishoudelijke hulp wel onder de Wmo 2015 viel.

 

Meer weten?

Blijf up-to-date over alle jurisprudentie in het sociaal domein en de mogelijkheden van het toepassen van wet- en regelgeving bij de Praktijkcursus Werken met wet- en regelgeving in het sociaal domein.

Bron: Rechtspraak.nl

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Steeds meer langdurig zieken door werkstress

Nederlanders vallen steeds vaker uit door werkstress, zo blijkt uit onderzoek van HumanCapitalCare en ArboNed. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *