De wetgeving rondom privacy: steeds vaker een issue voor burgers

Steeds meer organisaties merken dat het gebruik van persoonlijke gegevens nut kan hebben om beleid te voeren, ‘kwaad’ aan te pakken en om mensen te beschermen. De voordelen lijken duidelijk, maar er kleven ook haken en ogen aan. De privacy is hierbij vaak sterk in het geding. Om dit te verduidelijken geven wij hierbij twee voorbeelden.

Bescherming persoonsgegevens

Op donderdag 31 augustus was Peter R. de Vries samen met Chantal, afkomstig uit Werkendam, te gast in de uitzending van RTL Late Night. Vorig jaar werd een seksfilmpje van haar online gepubliceerd. Momenteel probeert Chantal met man en macht te achterhalen wie de dader is. Hierbij hoopte zij ook op medewerking vanuit haar school. Echter geeft de schoolleiding geen gegevens vrij om de dader op te sporen en beroept de school zich op de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Chantal zet haar zoektocht voort, zonder de mogelijkheid een blik te kunnen werpen op de gegevens die de school in haar bezit heeft.

Gebruik van politiegegevens

Op 22 december 2005 werd de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (beter bekend als de Rotterdamwet) ingevoerd. Momenteel is de Gemeente Rotterdam aan het overwegen om mensen te gaan screenen, alvorens zij worden toegelaten in bepaalde wijken. Hierbij wil de gemeente gebruik gaan maken van politiegegevens (VOG – verklaring omtrent gedrag). Sinds afgelopen zomer is bovenstaande wet verruimd, dat het gebruikmaken van politiegegevens mogelijk heeft maakt. Naar aanleiding van de verruiming van de wet overwegen steeds meer steden om het beleid van de Gemeente Rotterdam over te nemen.

Prof. Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar Recht en Informatiemaatschappij Universiteit Leiden vindt de nieuwe werkwijze vergaand. Hij vraagt zich zelfs af of dit niet in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Waar ligt de grens? Wat is wettelijk toelaatbaar en wat niet? Hoe voer je beleid op dergelijke kwesties? Dat zijn vragen waar we nog geen definitief antwoord op hebben en waar we voortdurend onze aandacht op moeten richten.

Dit zijn o.a. zaken die Prof. Gerrit-Jan Zwenne als hoofddocent aan bod laat komen tijdens de cursus Wet Bescherming Persoonsgegevens & ander privacywetgeving binnen de (semi-)overheid.
Meer informatie over deze cursus kunt u vinden op:
Cursus wet bescherming persoonsgegevens

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

AI binnen de overheid

Vijf tips voor veilig werken met AI binnen de overheid

AI biedt grote voordelen voor vrijwel de gehele publiek sector. Van veiligheid en justitie tot …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *