Draag jij bij aan een ondernemende, innovatieve en eerlijke economie?

Onze economie draait op bedrijven en ondernemers. Zij zijn onmisbaar voor Nederland. Dat vraagt om een goed vestigingsklimaat. Samen onderweg naar een ondernemende, innovatieve en eerlijke economie.

Een bruisende winkelstraat is cruciaal voor de leefbaarheid in dorpen en steden. Het kabinet gaat samen met lokale overheden aan de slag om leegstand tegen te gaan en de samenwerking tussen retail, horeca en cultuur te stimuleren. Toerisme krijgt een volwaardige plek in het economisch beleid, waarbij ingezet wordt op spreiding.

Bron: Coalitieakkoord 2021-2025

Waarom is een gunstig vestigingsklimaat zo van belang voor je gemeente?

Het vestigingsklimaat bepaalt hoe aantrekkelijk je gemeente is voor bedrijven om een vestiging te openen. De infrastructuur, het opleidingsniveau, de aanwezigheid van andere bedrijven en de vestigingsmogelijkheden zijn van groot belang of een bedrijf zich wel of niet wil vestigen in je gemeente en of je deze bedrijven kan behouden in je gemeente. En het bepaalt hoe goed de lokale economie kan herstellen van de coronacrisis.

Je verantwoordelijkheden als Beleidsmedewerker Economische Zaken nemen toe door de toegenomen inzet van circulariteit, duurzaamheid en energie. Samen met onderwijsinstellingen en bedrijven moet je komen tot een lokaal economisch beleidsplan dat leidt tot een gunstig ondernemingsklimaat in je gemeente. Dat doe je ook steeds meer in regionaal verband.

Hoe pak je dit aan?
Deze focuspunten helpen je een volwaardig gesprekspartner te worden voor je regio, collega’s en ondernemers:
• Het lokaal economische beleid ontwikkelen en versterken binnen je gemeente, onder andere door het schrijven van een beleidsplan met het bedrijfsleven en een accountplan voor de bedrijvencontacten
• Een nieuw bedrijventerrein ontwikkelen, een bestaand bedrijventerrein herstructureren en als gemeente aansluiten op nieuwe initiatieven op het gebied van circulaire economie
• De actualiteiten op het gebied van arbeidsmarktbeleid en wet- en regelgeving en de impact hiervan op je rol in kaart hebben
• Vanuit regionale samenwerking met bedrijfscontacten, de ondernemer van de toekomst en de food- en agribusiness kansen creëren voor de toekomst van economisch beleid
• Een centrumontwikkelingsplan vormgeven met een passend antwoord op de leegstand

Meer weten?

Voor iedereen die zich bezighoudt met economisch beleid, heeft SBO een opleiding ontwikkeld zodat je in 5 dagen volledig up to date bent over de laatste ontwikkelingen. Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Economische Zaken leer je hoe jij bijdraagt aan het bevorderen van het vestigingsklimaat binnen jouw gemeente!

Door de combinatie van theorie, praktijkvoorbeelden en een praktijkexcursie bij de Eindhovense High Tech Campus en Brainport development wordt je kennis opgefrist en ontvang je concrete handvatten om in je eigen praktijk mee aan de slag te gaan.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Succesvol samenwerken in ketens en netwerken

Hoe boek je resultaat in netwerken en ketens als ‘je er niet over gaat’?

Netwerken en ketens lijken abstract, maar in feite zijn het samenwerkingsverbanden van mensen. Mensen met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *