Hoe ga je om met persoonlijke waarden binnen besluitvorming?

Persoonlijke waarden zijn een van de sterkste motivatoren om beslissingen te onderbouwen. Het vormt dan ook steeds vaker de besluitvorming in jouw organisatie. Je beïnvloedt besluitvorming effectief door gezamenlijke waarden te herkennen en erop in te spelen. Je doet dit door diverse toekomstgerichte vaardigheden te ontwikkelen. Amos Gomes de Mesquita, verandermanager en docent bij Jaar Lang Leren van SBO, vertelt je hier graag meer over.

Steeds meer aandacht voor persoonlijke waarden

Ik herken een trend waarbij er steeds meer waarde gehecht wordt aan onderliggende persoonlijke waarden en er meer aandacht is voor de vraag: ‘hoe ga ik om met dilemma’s?’”, aldus Amos. Je ziet persoonlijke waarden hierdoor steeds vaker terug binnen besluitvorming. Het zijn namelijk sterke motivatoren voor gedrag, meningen en keuzes.

Waarden als onderbouwing van keuzes

Mensen leggen steeds vaker verbanden met hun normen en waarden bij het delen van overwegingen en het onderbouwen van beslissingen”. Dit is over het algemeen een positieve trend, maar het kan hierdoor ook lastiger zijn om besluitvorming te beïnvloeden. Mensen zijn vaak sterk overtuigd van hun waarden en deze zijn ook nog eens persoonlijk. Hoe kun je beslissingen beïnvloeden als je tegenstrijdige waarden hebt én je er beide van overtuigd bent?

Speel in op de waarden van stakeholders

Je beïnvloedt besluitvorming alsnog door alle rollen en verhoudingen in het speelveld te doorzien en gezamenlijke belangen te herkennen. Verwerk deze belangen in jouw verhaal om synergie te creëren tussen alle stakeholders. Jij bent zo in staat om te overtuigen, inspireren en invloed uit te oefenen met jouw advies.

Ontwikkel jouw toekomstgerichte vaardigheden

Gezamenlijke belangen herkennen is een van de belangrijkste vaardigheden in de toekomst. Jij bent zonder deze vaardigheid niet in staat om effectgericht te beïnvloeden. Je leert hoe je dit doet tijdens Jaar Lang Leren 2023 van SBO, samen met nog veel meer toekomstgerichte vaardigheden waarmee jij jouw meerwaarde duidelijk maakt. Mis de tien leerzame masterclasses niet en schrijf je vandaag nog in!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

AI binnen de overheid

Vijf tips voor veilig werken met AI binnen de overheid

AI biedt grote voordelen voor vrijwel de gehele publiek sector. Van veiligheid en justitie tot …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *