Rekening houden met AVG bespaart veel geld: lees hoe!

Heb jij al te maken gehad met de privacywetgeving AVG? Hopelijk niet door een datalek of andere overtredingen in jouw organisatie, want dit kan erg kostbaar zijn. Niet alleen omdat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een forse boete kan opleggen, maar ook omdat de melding van een datalek tot grote reputatieschade kan leiden. Daarbij is er een risico van massaschadeclaims. In dit blog gaat Gerrit-Jan Zwenne daarop in. Hij geeft enkele voorbeelden en vertelt hoe jij jouw organisatie kan beschermen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, daarom is het nodig om bewust om te gaan met de AVG.

Het aantal schadeclaims omtrent de AVG neemt toe

Het aantal massaschadeclaims in Nederland neemt toe. Steeds vaker gaat het om het niet naleven van de privacywet AVG. Heeft de AP onderzoek gedaan en de bevindingen gepubliceerd? Dan volgt er soms een forse boete, die al gauw enkele honderdduizenden euro’s kan bedragen. Daarnaast is er een risico dat een claimstichting een collectieve actie begint en een massaschadeclaimprocedure begint.

Een aantal voorbeelden van massaschadeclaims

De afgelopen jaren zagen we verschillende voorbeelden van massaschadeclaims door een datalek of andere schending van de AVG. Je denkt hierbij aan:

  • De Data Privacy Stichting procedeert tegen Facebook over uiteenlopende onrechtmatige gegevensverwerking door het sociale netwerk.
  • De stichting The Privacy Collective begon een procedure tegen Oracle en Salesforce, die volgens hen ten onrechte gebruikersgegevens verzamelen zonder toestemming van internetgebruikers. De rechtbank Amsterdam heeft de claims afgewezen, maar de stichting gaat misschien nog in hoger beroep.
  • Stichting ICAM sprak de GGD en het Ministerie van VWS aan vanwege het datalek waarbij gegevens waren gelekt van mensen die zich op Corona hebben laten testen.
  • Drie claimstichtingen zijn collectieve acties begonnen tegen TikTok voor het schenden van privacyrechten van kinderen.

Waarom nemen deze schadeclaims toe?

Het aantal collectieve acties groeit omdat gedupeerden samen sterker staan om een schadevergoeding te krijgen. De rechter heeft voor overtredingen van de AVG al verschillende keren een schadevergoeding toegekend van €250 tot €500. Een zaak waarin een claimstichting optreedt voor 100.000 gedupeerden gaat het in theorie dus om een bedrag van 25 tot 50 miljoen euro. Bij een zaak waarbij het gaat om miljoenen gedupeerden gaat het al snel over honderden miljoenen of zelfs miljarden (!). Een claimstichting hoopt hier 15 tot 20 procent van te krijgen, de businesscase is dus duidelijk.

Bescherm jouw organisatie tegen een datalek

Er zijn nog niet veel gerechtelijke uitspraken over massaschadeclaims. We weten dus nog niet wat deze ontwikkeling gaat brengen. Het is wel duidelijk dat het meer dan ooit de moeite waard is om ervoor te zorgen dat jouw organisatie voldoet aan de AVG. Gaat het toch mis? Onderneem dan direct actie!

Bescherm jouw organisatie

Wil jij jouw organisatie beschermen tegen een datalek of zorgen dat ieder datalek wordt opgemerkt? Schrijf je dan in voor de cursus Praktische toepassing Privacywet AVG & uitvoeringswet AVG van Gerrit-Jan Zwenne. Hij maakt tijdens deze cursus de vertaalslag van rechtspraak naar jouw praktijk, zodat jij kunt voorkomen dat jouw organisatie in de problemen komt. Wil jij iemand opleiden die altijd oplet zodat geen enkel datalek onopgemerkt blijft? Kies dan voor de praktijkopleiding Functionaris Gegevensbescherming van SBO. Je leert tijdens deze vierdaagse opleiding van Sergej Katus hoe je de rol van Functionaris Gegevensbescherming (FG) vormgeeft in jouw organisatie en wat je écht moet regelen om een sterk en veilig privacybeleid te voeren. Bekijk onderstaande video en ontdek wat deze opleiding echt uniek maakt!

Nieuwsgierig of de opleiding Functionaris Gegevensbescherming iets voor jou is? Docent Sergej Katus geeft je een inkijkje in deze opleiding!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Uitdagingen omtrent economie en beleid in de gemeente

De lokale economie in gemeenten staat onder grote druk. Binnensteden worden minder bezocht, mede door …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *