Hoe verbeter jij de leefbaarheid in jouw wijk?

Als jij de leefbaarheid in jouw wijk kan verbeteren, heb je écht een positieve invloed op het leven van mensen. Maar hoe doe je dat, zeker als criminaliteit merkbaar groeit? Rutger van der Meulen werkt al 22 jaar bij de politie. Hij werkte bij de noodhulp, hondenbrigade, recherche en de afdeling intelligence om datagedreven werken te ontwikkelen. Uiteindelijk maakt hij deel uit van een managementteam van een stadsdeel in Eindhoven. Het is zijn taak om problematiek die te groot is voor een wijkagent intern en extern op te pakken met ketenpartners. Hoe verbetert Rutger de leefbaarheid in deze wijk?

Projecten om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren

Rutger heeft in zijn functie als Operationeel Expert Wijk contact met de gemeente, ketenpartners en onderzoekteams. Als schakel tussen deze drie partijen heeft hij een goede informatiepositie gecreëerd om de leefbaarheid in de regio te verbeteren. Hij werkt met beleidsmedewerkers, ketenpartners en gebiedsmanagers om aan te sturen op gebiedsontwikkeling en hiermee het gebied te versterken. Je denkt bijvoorbeeld aan het:

  • Ondersteunen van de zorgportefeuille
  • Tegengaan van criminaliteit
  • Inrichtingsplan van de wijk

Rutgers werkwijze

Ik heb veel aan de lange tijd (12,5 jaar) die ik op straat heb gewerkt”, aldus Rutger. “Ik ben toen gaan zoeken naar wat ik nog meer kon doen. Ik genereerde inzage door datagedreven werken bij intelligence, maar ik kon niks met de gegevens die ik verzamelde”. In zijn rol als leidinggevende van een cluster wijkagenten kan Rutger dit wel. “Ik haal verhalen op bij wijkagenten. Hiermee ga ik naar de vergadertafel en geef aan wat belangrijk is. Mijn achtergrond met cijferanalyse en mijn ervaring op straat en als recherche helpt me hierbij”.

Huidige problematiek in de wijk

Rutger is actief in een stadsdeel in Eindhoven. Hij merkt hier veel druggerelateerde en psycho-sociale problematiek. “In Brabant komt geld uit de drugshandel overal naar boven. Het heeft een bijzondere invloed op de maatschappij. Kinderen in bepaalde wijken gaan bijvoorbeeld ‘klusjes’ doen in plaats van werken bij de Albert Heijn. Het levert namelijk meer op dan een simpel bijbaantje. Uiteindelijk gaat dit vaak van generatie op generatie. Ze schuren tegen de criminaliteit aan of hebben daar een bewuste rol in, bijvoorbeeld bij het witwassen”.

Word wijk- en gebiedsmanager

Je hebt als wijk- en gebiedsmanager echt invloed op de leefbaarheid van de wijk. Je intervenieert en na twee of drie jaar zie je dat de rust is teruggekeerd. Het criminaliteitsbeeld daalt en hulpverlening werkt. Hierdoor ben je in staat om op microniveau de wereld te verbeteren. Jij bent namelijk de bouwsteen van jouw toegewezen wijk of gebied, waardoor je een positieve invloed hebt op het leven van mensen”, aldus Rutger. Wil jij een effectieve aanpak creëren voor de leefbaarheid in jouw wijk? Schrijf je dan in voor de opleiding Wijk- en Gebiedsmanager van SBO! Rutger is de hoofddocent van deze opleiding en vertelt je graag meer over zijn aanpak!

Kies voor een Incompany-training

De opleiding Wijk- en Gebiedsmanager is ook als Incompany-training mogelijk. Jij gaat dan samen met jouw collega’s concreet aan de slag met problematiek in jullie wijk, zodat je de leefbaarheid gericht aan kunt pakken. Het voordeel hiervan is dat de opgedane kennis behouden blijft in de organisatie, jullie houden elkaar namelijk scherp. Neem volledig vrijblijvend contact op en bespreek de mogelijkheden.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe breng ik belangen in kaart?

Als het helder is wie de opdrachtgever is en met welke beleidsvraag je aan de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *