Steeds meer langdurig zieken door werkstress

Nederlanders vallen steeds vaker uit door werkstress, zo blijkt uit onderzoek van HumanCapitalCare en ArboNed. Dit lijkt niet te verminderen: werkdruk neemt de komende jaren alleen maar toe. Waar komt de toename van werkstress vandaan en wat is er aan te doen?

Hoge kosten door werkstress

Afgelopen jaar is het aantal mensen dat zich langdurig ziekmeldde door stressklachten met 11 procent gestegen. Het ging in 25 procent van die gevallen om overspanning of een burn-out. Dit is niet zonder gevolgen voor de werkgever: gemiddeld is een werknemer met stressklachten 240 dagen uit de roulatie. Een medewerker die (gedeeltelijk) niet inzetbaar is, kost €315 per dag. Een snelle rekensom toont aan dat dit een kostenpost van €75.600 per werknemer is. Opvallend is dat dit in bepaalde sectoren vaker voorkomt, vooral in het onderwijs, gezondheidszorg en openbaar bestuur.

Werkstress voorkomen

Onderzoekers verwachten dat de werkstress de komende jaren alleen maar toeneemt. De werkdruk neemt namelijk toe omdat er minder mensen aan het werk zijn. Dit heeft diverse redenen:

  • De tekorten op de arbeidsmarkt;
  • Een toenemend aantal mantelzorgers;
  • De vergrijzing.

Het RIVM, TNO en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid adviseren daarom om aanvullend beleid te ontwikkelen om werkstress te voorkomen. Ze adviseren om werknemers vaker thuis te laten werken, voldoende ontwikkelmogelijkheden aan te bieden en om genoeg tijd te bieden om te herstellen na een werkdag.

Integrale aanpak van klachten

De opgesomde ontwikkelingen kunnen niet los van elkaar worden aangepakt: ze versterken elkaar. Het beleid om de oorzaken van werkstress te verminderen, moet dus niet focussen op een enkele oorzaak. Advies op de korte termijn is in ieder geval om open te staan voor signalen van jouw werknemer. Als je hier serieus mee omgaat, voorkom je dat klachten opstapelen.

Neem de leiding over jouw persoonlijke groei

Ben jij klaar voor de volgende stap in je persoonlijke ontwikkeling en wil je concreet aan de slag met een persoonlijk ontwikkelplan? Meld je dan aan voor de opleiding Persoonlijk leiderschap in de publieke sector van SBO. Allereerst meer over het programma weten? Meld je dan aan voor de online voorlichting op 28 mei. Deze opleiding is ook op maat als Incompany-traject te volgen.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Uitdagingen omtrent economie en beleid in de gemeente

De lokale economie in gemeenten staat onder grote druk. Binnensteden worden minder bezocht, mede door …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *