Vijf tips voor veilig werken met AI binnen de overheid

AI biedt grote voordelen voor vrijwel de gehele publiek sector. Van veiligheid en justitie tot aan de openbare ruimte en het sociaal domein, AI binnen de overheid leidt tot betere oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en efficiënter werken. Met de toenemende beschikbaarheid van hoogwaardige data kunnen overheden AI steeds effectiever inzetten.

Cursus AI binnen de overheid

De overheid wil bijblijven

Uit recent onderzoek van de Thorbecke Academie blijkt dat medewerkers van de overheid duidelijk geïnteresseerd zijn om AI-tools, zoals ChatGPT en Copilot, te gebruiken in hun werkzaamheden. Een goede ontwikkeling volgens Marianne Smits van AVK: “Mensen die zich niet bezighouden met AI, raken op enig moment echt achter. De tijd die je besteedt aan mails, documenten en presentaties wordt enorm verkort door AI te gebruiken. Je kunt niet tippen aan de denkkracht van AI”.

De aandachtspunten van werken met AI

AI brengt naast de vele voordelen ook uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van veiligheid, privacy en ethiek. Hier zijn niet alle gebruikers zich volledig van bewust. De recent (13 maart 2024) ingevoerde AI Act benadrukt het belang van ethische en verantwoorde AI-toepassingen binnen de Europese Unie. Na een overgangsperiode van twee jaar treedt deze wet in 2026 in werking. De wetgeving beoogt de betrouwbaarheid, veiligheid en ethische normen rondom AI te reguleren.

Veilig en verantwoord omgaan met AI binnen de overheid

Hoe ga je veilig en verantwoord om met AI in je werk binnen de overheid? We geven je vijf tips:

  1. Begrijp de technologie: Voordat je aan de slag gaat met AI, is het belangrijk om te weten wat AI is en hoe het werkt. Neem de tijd om vertrouwd te raken met concepten zoals machine learning en algoritmen, en hoe deze worden toegepast binnen jouw overheidsinstelling.
  2. Privacy en security: Als medewerker van de overheid heb je te maken met gevoelige informatie. Voed AI-systemen alleen met gegevens die voldoen aan privacywetgeving. Geheugensteuntje: wat je niet op je social media zou zetten, zet je ook niet in openbare AI-tools.
  3. Onderzoek het beleid van jouw overheidsinstelling rondom AI: Is dit beleid er? Welke AI-tools mag je wel of niet gebruiken? Wordt er in een eigen, veilige AI-omgeving gewerkt of gebruiken jullie openbare AI-tools? Dit soort informatie bepaalt welke gegevens je in de tool zet.
  4. Ethiek en bias: AI-systemen kunnen inherente vooroordelen bevatten, wat kan leiden tot onrechtvaardige beslissingen. Wees je bewust van mogelijke bias en ethische dilemma’s.
  5. Leren en experimenteren: AI-technologie evolueert voortdurend, dus blijf jezelf voortdurend bijscholen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van AI en machine learning.

Leer AI op een veilige manier te gebruiken

Wil jij mee met de kansrijke AI-revolutie, maar wil je wel weten hoe je dat op een veilige, privacy-vriendelijke en ethische manier doet? Bekijk dan eens de cursus AI voor de overheid. Je leert welke AI-tools inzetbaar zijn binnen de overheid, inclusief praktijkvoorbeelden en oefeningen.

Tip: we verwachten veel interesse in deze cursus, dus meld je snel aan of kies voor een Incompany-opleiding op maat.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Steeds meer langdurig zieken door werkstress

Nederlanders vallen steeds vaker uit door werkstress, zo blijkt uit onderzoek van HumanCapitalCare en ArboNed. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *