De waarde van ‘kennis’ voor stad en wijk

Door Jeroen den Uyl, partner bij Twynstra Gudde en docent op de opleiding beleidsmedewerker Economische Zaken

Een tijdje geleden kwam de Maastricht University in het nieuws omdat het te veel buitenlandse studenten zou aantrekken (wat het ook doet overigens; en gelukkkig maar, denk ik zelf). Sommige politieke partijen pikten dit op. Komen er niet teveel buitenlandse studenten? Want bij elke buitenlandse WO-student legt de staat enkele duizenden euro’s bij. Terecht verweerde Martin Paul, de voorzitter van het College van Bestuur van Maastricht University, zich: Elke student compenseert deze ‘onkosten’ door veel geld in de stad uit te geven. Bovendien wil de universiteit in een breed netwerk verbonden zijn in de wereld. Het is pennywise poundfoolish om buitenlandse studenten te weren. Wetende ook dat jaarlijks honderden Nederlandse studenten in Aachen naar de Technische Universiteit gaan.

Prachtige rekensom

Maar dan nog, die rekensom is nog lang niet af. Van mijn collega Ageeth Telleman kreeg ik een prachtig artikel toegestuurd over de waarde van kennisinstellingen. Die waarde is groot. Door de verbinding van stedelijke ambiance, kennis, verdiencapaciteit (Intellectual Property), bundeling van synergetische bedrijvigheid, etc etc. De manier waarop het MIT dit doet, zoals het artikel beschrijft, is prachtig en ook voor Nederlandse universiteiten haalbaar, mits je hier langdurig en gefocussed aan werkt. Van de week sprak ik Peter van Gorsel. Hij was tot enkele jaren educational businessdeveloper voor de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam. Hij ontwikkelde een plan om ‘sluimerend IP’ actief te verspreiden aan bedrijven. Een beetje zoals het Industry Liason Program in het MIT.

It’s the network, stupid!

De verbindingen tussen actoren, tussen alumni en wetenschappelijk personeel, tussen bedrijven en wetenschappers, tussen studenten en ondernemers. Het netwerk is de factor voor groei. Wat in de wijk een feit lijkt, is ook voor de hoge economie relevant; de grootte van het netwerk is directe factor voor economische voorspoed.

Vervlechting lage en hoge werkgelegenheid

En gaat het goed met de universiteit en de omringende economie dan zorgt het schoorsteeneffect voor een goede locale werkgelegenheid ook voor mensen in de achterstandswijken die mindergeschoold zijn. Elke witte boord is nog altijd goed voor blauwe boorden. Het is dan overigens wel zaak die vervlechtingen goed mogelijk te maken. Economische actieplannen in kader van wijkaanpak zouden daarom juist op dit vervlechtingen gericht moeten zijn.

Meer weten?Op de opleiding beleidsmedewerker Economische Zaken leert u hoe u een gunstig ondernemingsklimaat creëert in uw gemeente of regio.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Resultaten van het wijkteam in de gemeente

Een sociaal wijkteam biedt namens de gemeente ondersteuning, zorg en welzijn aan hulpbehoevende inwoners van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *