Wanneer is een Functionaris Gegevensbescherming verplicht?

Onderzoek toont aan dat de bescherming van persoonsgegevens in Nederland niet op orde is. Hoe is dit mogelijk als het de taak is van de Functionaris Gegevensbescherming om dit te controleren? Een van de redenen is wellicht dat de rol van de FG tamelijk onbekend is. Wanneer is een Functionaris Gegevensbescherming verplicht en wat doet hij of zij precies? Je leest het in dit artikel.

Niet genoeg aandacht voor de Functionaris Gegevensbescherming

De basisvoorwaarden van de AVG worden in negen van de tien grootste gemeentes in Nederland niet voldoende nageleefd. Hiervoor worden de volgende redenen aangewezen:

  • Onvoldoende basis voor gegevensbescherming.
  • Geen verantwoording van de keuzes.
  • Onvoldoende capaciteit om verzoeken te verwerken.

Welke redenen de gemeentes ook hebben, je mag verwachten dat zij het goede voorbeeld geven met betrekking tot de AVG. Daarnaast ga je jezelf afvragen hoe het bij kleinere gemeentes zit, aangezien zij minder middelen hebben dan de grote gemeentes. Hoe dan ook, de FG lost de problemen binnen de gemeentes op.

De FG is er om jou te helpen

De AVG bestaat uit enkele verplichtingen, maar het zijn voornamelijk open normen die organisaties zelf invullen. Je maakt zelf een inschatting over persoonsgegevens. De Functionaris Gegevensbescherming houdt hier toezicht op en rapporteert bij de verantwoordelijken. De FG geeft dus advies, zodat jij je aan de wetgeving houdt. Hij of zij is er dus om jou te helpen.

Wanneer is een Functionaris Gegevensbescherming verplicht?

Hoewel de Functionaris Gegevensbescherming een adviserende rol heeft, is de aanwezigheid soms verplicht. Dit is het geval in drie verschillende situaties:

  • Overheden en de publieke sector zijn altijd verplicht om een FG aan te stellen.
  • Organisaties die op grote schaal met persoonsgegevens werken, denk hierbij zowel aan het aantal mensen als de hoeveelheid gegevens.
  • Organisaties die bijzondere persoonsgegevens verwerken, je denkt hierbij aan gezondheid, politieke voorkeur of geloof.

Vul de rol optimaal in

Je weet nu wanneer een Functionaris Gegevensbescherming verplicht is. Is jouw organisatie verplicht om een FG aan te stellen of wil jij zeker weten dat je aan de eisen van de AVG voldoet? Kies dan voor de opleiding Functionaris Gegevensbescherming van SBO! Je realiseert dan een stok achter de deur om op de juiste manier om te gaan met persoonsgegevens.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Resultaten van het wijkteam in de gemeente

Een sociaal wijkteam biedt namens de gemeente ondersteuning, zorg en welzijn aan hulpbehoevende inwoners van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *