Wijkontwikkeling nieuwe stijl: Ga meer op je gevoel af

Het werkveld van de wijk- en gebiedsmanager is divers en constant in beweging. Het is daarom erg belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Wij vroegen de docent van de Opleiding Wijk- en gebiedsmanager, Maarten van der Velde, naar zijn visie op deze ontwikkelingen waaronder wijkontwikkeling nieuwe stijl. Ook vertelt Maarten wat deelnemers van de opleiding kunnen verwachten en laten we een student van de opleiding aan het woord.

Bekijk het interview

Transcript van het interview.

Wat houdt de Opleiding Wijk- en gebiedsmanagers in?

Docent: De opleiding heet gebiedsontwikkeling nieuwe stijl. En daarin wordt eigenlijk in een 5-tal dagen de deelnemers geleerd en duidelijk gemaakt aan de hand van voorbeelden wat gebiedsontwikkeling nieuwe stijl eigenlijk inhoudt. Dus hoe doe je dat nou in deze tijd na de crisis. Hoe doe je dat samen met de verschillende partijen die in deze tijd vaak te maken hebben met nieuwe ontwikkelingen. We bevinden ons steeds meer in een netwerk maatschappij. We hebben met steeds meer stakeholders te maken, dat maakt het niet altijd even makkelijk. Het kan het soms wel leuker maken en deze opleiding gaat eigenlijk over hoe doe je dat nou precies en waarom moeten we dat doen op die manier.

Waarom heeft u voor de Opleiding Wijk- en Gebiedsmanager gekozen?

Student: Ik ben zelf actief binnen mijn eigen gemeente. Ik wil wel meer horen dan alleen datgene wat binnen mijn eigen gemeente Hengelo speelt. En ik verwacht dat ik met mensen van corporaties echt met andere gebieden uit Nederland in gesprek kom en ook hoor wat er bij hun speelt.

Is er ook aandacht voor de praktijk tijdens deze opleiding?

Docent: Het is altijd leuk om tijdens een opleiding allerlei theorieën te horen te krijgen, maar dat kan ook wel eens veel en vermoeiend worden, en abstract. Als je dat te lang doet. Het is altijd goed om ook eens een keertje naar buiten te gaan en de mensen even te laten zien en voelen en ervaren wat het nou eigenlijk inhoudt.

Student: Je ziet altijd voorbeelden, je kunt vragen stellen. Er werden nu wat dingen gespiegeld van een corporatie, met een gebiedsscène hoe ze dat aan het ontwikkelen zijn. De materie is voor mij nieuw en het is interessant.

Docent: Daarom hebben we gekozen in dit geval voor deze locatie in Rotterdam, Schieblok, Zomerhofkwartier en Hofbome. Omdat dat echt mooie voorbeelden zijn van hoe op je een nieuwe manier een gebied tot ontwikkeling kan brengen.

Wat leren de deelnemers van deze opleiding?

Docent: Wat heel mooi zou zijn, is… Vaak is het zo tijdens een opleiding dat je eigenlijk maar één ding onthoudt. En als ik dan zou mogen kiezen van wat onthouden is: Ga meer op je gevoel af als je aan het ontwikkelen bent met zo’n gebied. Vergeet even de kaders en de regels, maar luister nou gewoon naar wat is nou gewoon de maatschappelijke opgave in zo’n gebied en ga daarmee aan de slag. En betrek daar zoveel mogelijk partijen bij. Dat klinkt eng, maar juist in die samenwerking in een heel vroeg stadium met zoveel mogelijk verschillende partijen, die maakt juist dat je ook sneller tot een oplossing komt. Dus meer het proces en minder project.

Student: Kijk of er andere mogelijkheden zijn om dingen te benaderen, kijk of er andere zaken spelen en daar ook uit te leren. En zo ook eventuele problemen of verbeterpunten te vinden en die ook doorvoeren in onze eigen gemeente.

Docent: We moeten veel meer van elkaar leren, iedereen is natuurlijk opgeleid tot architect, stedenbouwkundige, projectontwikkelen. Noem het allemaal maar op. Dus je hebt een bepaald vakgebied, maar juist door even over je eigen grenzen van je eigen vakgebied te kijken, over de schutting als het waren, juist daar liggen de kansen op de beste, mooiste oplossingen en win-win situaties.

Student: Ik vind het een leuke klus, met name de excursiedag vind ik heel boeiend. Dus ja, ik raad mensen zeker aan om hieraan deel te nemen.

Maarten van de Velde is naast vakdocent van de Opleiding Wijk- en gebiedsmanager zelfstandig stedenbouwkundige, gebiedsontwikkelaar en oprichter van BUURbook.

68441_voorkant_brochure

Meer weten of wijkontwikkeling nieuwe stijl?

Tijdens de 5-daagse Opleiding Wijk- en gebiedsmanager krijgt u o.a. inzicht in gebiedsgericht werken binnen de pijlers fysiek, sociaal en economisch en tevens alle benodigde kennis om de leefbaarheid en samenhang in wijken te bevorderen.

Bekijk het complete programma van de opleiding

Over Maarten van der Velde

Maarten is zelfstandig stedenbouwkundige, gebiedsontwikkelaar en oprichter van BUURbook. BUURbook biedt een onafhankelijk platform voor de buurt en een compleet dienstenpakket dat gemeenten helpt co-creatie en de 'participatiesamenleving' concreet te maken. Stip aan de horizon hierbij: meer invloed voor bewoners op hun eigen leefomgeving en meer samenwerking en kennisdeling tussen bewoners én professionals. Belangrijkste thema's: verbinden, horizontalisering, transparantie, crowdsourcing en -organising, zelforganisatie, smart cities, buurteconomie, zorg in de buurt en duurzaamheid. 'Veel kansen liggen letterlijk om de hoek. We hoeven ze alleen zichtbaar te maken'. www.BUURbook.nl

Bekijk ook

Resultaten van het wijkteam in de gemeente

Een sociaal wijkteam biedt namens de gemeente ondersteuning, zorg en welzijn aan hulpbehoevende inwoners van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *