Effectief beïnvloeden: karakter of manipulatie?

Eerst een voorbeeld: toen ik enige jaren geleden China bezocht, was ik super blij dat ik ooit de moeite had genomen om met stokjes te leren eten, ook al was het nooit echt ´mijn ding´geworden. Natuurlijk waren er mensen in ons gezelschap die beleefd of soms minder beleefd vroegen om een europees bestekje. Meestal kregen ze dat na enig wachten ook wel.

Verplichting of respect?

Toch voelde ik het als een soort verplichting ten opzichte van mezelf en ten opzichte van mijn gastheren-vrouwen om toch met die mooie stokjes te eten, ook al ging dat langzamer, met meer moeite en soms ook met de nodige hilariteit.

Of had het misschien te maken met respect voor die andere cultuur, vroeg ik me later af. Net zoals ik me bij ieder bezoek aan een vreemd land toch steeds weer enigszins verdiep in de grondbeginselen van de taal. Waardoor ik tenminste tot tien kan tellen, dankjewel en goeiendag kan zeggen in die andere taal.

En hoewel de meeste mensen in andere landen die simpele woorden ook heel goed in het engels kennen, en vaak zelfs in het nederlands, lijkt het er elke keer weer op dat men het leuk, prettig, aangenaam of grappig vindt dat je een poging doet om hen in hun eigen taal te bedanken, te begroeten. Ook al is het met een vreemd accent of een verkeerde vervoeging.

Met taal raak je in gesprek

Met taal maak je contact, word je gelijkwaardiger aan de ander, vindt er communicatie plaats, raak je ´in gesprek´, hoe onbeholpen soms ook. Je doet een handreiking naar de wereld van de ander en daarmee doe je een eerste stap naar een relatie, naar wederzijds begrip en respect voor elkaar.

Effectief beïnvloeden

Wat dit met Effectief Beïnvloeden te maken heeft, zal ik proberen duidelijk te maken. Om andere mensen te beïnvloeden, is het belangrijk dat je de mindset van die andere persoon leert kennen, accepteren en zo mogelijk begrijpen. Zonder dat je het overigens overal mee eens hoeft te zijn.

Je zult daartoe eerst een stap in de richting van de ander moeten doen, je gedrag soms enigszins aan moeten passen aan de gewoonten van de ander. Bijvoorbeeld door met stokjes te kunnen eten als dat zo uitkomt. Of op het gebied van taal, kleding, gewoonten af te stemmen op de belevingswereld van de ander. We noemen dat gedrag ´matchen´ of ´spiegelen´.  Op dezelfde golflengte opereren maakt relaties gemakkelijker, maakt contacten gelijkwaardiger, maakt het simpeler om tot overeenkomsten te komen.

Maar schaadt dit niet jouw karakter?

En elke keer komt er in mijn cursussen tenminste éénmaal de vraag omtrent ´je karakter´: dat kun je toch niet zomaar veranderen?  Nee, en dat hoeft ook niet.  Toen je als kind met mes en vork leerde eten, ging dat eerst ook niet zo gemakkelijk, maar je ouders en jij hebben doorgezet. En dat heeft je karakter waarschijnlijk niet echt veranderd, maar wel je sociale vaardigheden en je aanpassingsvermogen groter gemaakt.

En als je als volwassene zou besluiten om toch eens een keer `met stokjes te leren eten, zal dat jouw karakter niet echt veranderen. Het toont echter wel karakter om eens buiten je comfortzone te treden, je gedrag, je taalgebruik, je gewone doen en laten zo nu en dan eens onder de loupe te nemen, en je vaardigheden op dat gebied een fractie te verbreden.

En hoe zit het met manipulatie?

Een andere vraag die elke keer weer terugkomt, is de vraag over manipulatie. Op een manier gevraagd waardoor je al bijna proeft dat manipulatie een vies woord is. En dat lijkt me nu een leuk onderwerp om de volgende keer op in te gaan.

Door: drs. Anna T. de Boer

Effective Change Consultants BV

Invloed uitoefenen als financieel deskundige? Krijg uw plannen en adviezen wél doorgevoerd!

Als financieel deskundige heeft u een zeer belangrijke functie binnen uw organisatie, alleen ontbreekt het soms aan formele macht om uw plannen, analyses en adviezen ook daadwerkelijk en volledig door te voeren. Tijdens deze 2-daagse training leert u wat u kunt doen om anderen mee te nemen in uw plannen, hoe u nóg beter de aandacht kunt vasthouden en hoe u kunt communiceren en omgaan met verschillende gedragsstijlen.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Goed programmamanagement: je moet koffie lekker vinden

“Programmamanagement draait om relaties bouwen. Je bouwt die relaties door koffie met elkaar te drinken, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *