Instorten dak AZ Stadion

Afgelopen zaterdag 3 augustus is een deel van het dak van het AFAS stadion van voetbalclub AZ ingestort. De tribune recht tegenover de ingang stortte in door de hevige wind.

Harde wind

In de omgeving van Alkmaar stond een windkracht van 7 a 8. De dichtstbijzijnde weerstations hebben maximale windstoten gemeten van 93 km/uur. Dit is een officiële zomerstorm, maar het dak van het stadion heeft in de afgelopen jaren wel zwaardere stormen te verduren gekregen. Het stadion is in 2006 officieel in gebruik genomen door AZ. Enkele jaren geleden zijn er zo’n 1725 zonnepanelen op het dak geplaatst. Er wordt nader onderzocht of dit aan het instorten heeft bijgedragen.

Slachtoffers

AZ-directeur Robert Eenhoorn meldde zaterdag dat er geen slachtoffers zijn gevallen. ‘Ik had hier heel anders gezeten als wij toevallig een vroege avondwedstrijd hadden moeten spelen’, zei hij op een persconferentie. De AZ-selectie trainde op dat moment wel, maar wegens de weersomstandigheden niet in het eigen stadion. De prioriteit ligt volgens de directeur bij het onderzoeken wat er precies gebeurd is. Fans van AZ reageren geschokt op het nieuws.

Kamervragen

De VVD wil een debat in de Tweede Kamer over het voorval. Kamerlid Daniel Koerhuis wil het hebben over hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. De Molenaarstribune van de Alkmaarse voetbalclub werd bedolven onder het dak. “Er hadden tientallen doden kunnen vallen.”

 

Meer weten?

 

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Selectie wiettelers in afrondende fase

Op 3 december 2020 zal de loting plaatsvinden voor aspirant wiettelers die een aanvraag hebben …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *