Risicomanagement in de zorg

Door Erik Schensema, docent Jaaropleiding Bedrijfskundig Zorgmanagement

Monitoren en onder de loep nemen

‘Iets’ onder de loep nemen of vergroten is een vaardigheid die managers zich eigen moeten maken. Immers risicomanagement is een topic binnen de strategische bedrijfsvoering en anno 2013 van belang voor het management met een eindverantwoordelijkheid.

Monitoren op punten die beïnvloedbaar zijn

Dit betekent niet dat er een structurele focus moet zijn op controle en beheersing. Integendeel…te veel focus op dit domein veroorzaakt eerder stress en risico dan dat je het kan beheersen. Van te voren goed nadenken op welke domeinen de risico’s bestaan die aanvaardbaar en onaanvaardbaar zijn. Monitoren op die punten die beïnvloedbaar zijn en zo nu en dan zaken onder de loep nemen, waarvan je als manager het gevoel hebt dat het wezenlijk is en van belang voor de continuïteit.

Risicomanagement

Betrek vooral de medewerkers bij het proces van risicobeheersing. Zorg dat er een algehele bewustwording is van de verschillende domeinen en ga niet te krampachtig om met geconstateerde feiten maar realiseer constructief beleid en pak door!! Dan krijg je grip op de zaak en wordt risicomanagement zelfs een leuk begrip binnen de bedrijfsvoering. Periodieke meting en toetsing worden een feest en het gevoel van ‘control’ vergroot het vertrouwen.

Kijk eens door een andere bril naar dit thema en vergroot je inzichten!!

 

Over noweem

Bekijk ook

Selectie wiettelers in afrondende fase

Op 3 december 2020 zal de loting plaatsvinden voor aspirant wiettelers die een aanvraag hebben …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *