Studeren naast je werk

Studeren naast je werk

Denkt u eraan een opleiding te volgen? Dan is het verstandig te onderzoeken welke leerstijl het beste bij u past. Studeren naast uw werk is intensief en slokt naast werktijd vaak ook een groot gedeelte van uw vrije tijd op. Zorg dus dat u het leren op een goede manier aanpakt. Een manier die voor u het beste werkt en waarmee uw studieperiode zo efficiënt en effectief mogelijk wordt!

Welke leerstijl past het best bij u?

Het meest bekend  is het model van onderwijsdeskundige Kolb. Hij onderscheidt 4  fasen die hieronder kort omschreven worden. Een van de fasen zal uw voorkeur hebben. Voor de meeste effectieve leerstijl voor u, zult u een combinatie moeten vinden van alle 4 de fasen.

De 4 leerfasen van Kolb

1. Doener

De doener leert door ervaringen. Hij wordt graag ‘in het diepe gegooid’. Een doener werkt graag samen en onderneemt gauw actie. Hij zoekt zelf nieuwe leersituaties op, maar is soms ongeduldig als iets niet gaat zoals verwacht. Een doener vindt het soms moeilijk om hoofd en bijzaken van elkaar te onderscheiden en kan soms ‘zonder nadenken iets doen’.

Tips voor deze leerstijl:

 • Ga een directe ervaring opdoen.
 • Los een probleem op.
 • Spring in het diepe met een uitdagende taak.

2. Bezinner/dromer

De bezinner wil ‘eerst denken, dan doen’. Hij denkt na over verschillende situaties en probeert zich hierin in te leven. Hierdoor ziet hij vaak meerdere (goede) oplossingen, maar twijfelt over een beslissing. Een bezinner heeft tijd en ruimte nodig om goed te leren.

Tips voor deze leerstijl:

 • Maak vooraf een plan.
 • Neem de tijd voor lastige beslissingen.
 • Neem de tijd om je ervaringen te overdenken.

3. Denker / theoreticus

Een denker stelt graag onderzoekende vragen. Hij kijkt naar wat er gebeurt en probeert algemene regels daarin te ontdekken, die eventueel met elkaar of met andere evaringen in verband kunnen worden gebracht. Een denker houdt van logica en redeneren. Een denker leert het beste in gestructureerde situaties. Hij kan niet goed tegen wanorde en vraagt niet gauw om hulp. Niet alle ideeën van een denker zijn even praktisch.

Tips voor deze leerstijl

 • Zoek goed gestructureerde leermiddelen.
 • Zoek verbanden met kennis die je al hebt.
 • Zoek intellectuele uitdagingen.
 • Bestudeer theoretische concepten, modellen en systemen.

4. Beslisser / pragmaticus

De beslisser wil graag dat theorie aan de praktijk gekoppeld wordt en leert veel van praktijkvoorbeelden. Een beslisser leer het meest als hij dingen uitvoert samen met een expert. Hij plant graag en voert uit. Hij is tevreden als het leerproces zich volgens plan voltrekt, zodat hij stap voor stap tot het juiste resultaat kan komen.

Tips voor deze leerstijl

 • Zoek naar verbanden tussen de leerstof en je werk.
 • Richt je op praktische zaken.
 • Zoek iemand die je iets kan demonstreren.

SBO opleidingen: Studeren op uw eigen manier

De docenten van SBO passen hun lessen aan op de individuele student. Door de kleine groepen is er voldoende ruimte voor individuele aandacht en bent u ervan verzekerd dat u met de leerstijl die het best bij u past uw leerdoelen behaalt.

Bekijk het opleidingsaanbod

Over noweem

Bekijk ook

Hoe ga je om met verschillen in de klas?

Omgaan met diversiteit in de klas maakt de lespraktijk uitdagend en boeiend, maar soms ook …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.