Voorspellen van toekomstige incidenten

In iedere organisatie komen incidenten voor. Incidenten kunnen o.a. leiden tot ongelukken, productieverlies en imagoschade. Het volledig voorkomen van incidenten is vrijwel onmogelijk omdat het van veel verschillende factoren afhankelijk is.

Het is dus belangrijk om te leren van incidenten om de mogelijkheid op nieuwe incidenten tot een minimum te beperken. De focus moet daarbij liggen op onderliggende organisatie issues en niet op het incident zelf. Eenzelfde incident zal namelijk nooit op exact dezelfde wijze weer tot stand komen. Er zijn echter wel factoren die een rol hebben gespeeld bij dit incident en die bij een volgend incident weer een rol kunnen spelen. Daarom willen we dus niet de vraag beantwoorden; ‘Wie is de schuldige?’ maar de vraag ‘Wat kunnen wij als organisatie anders doen om de kans op een incident te verkleinen?’

Het leren van incidenten bestaat uit een aantal stappen:

  1. Gegevens verzamelen; incidenten moeten gemeld worden voor we ze kunnen onderzoeken. Het moet voor medewerkers daarom duidelijk zijn wat zij wel moeten melden en wat niet en waar dit kan melden.
  2. Incidenten onderzoeken; onderzoek het gemelde incident zodat de organisatie inzicht krijgt waar het in het proces mis ging.
  3. Interventies opstellen; het is belangrijk dat de organisatie maatregelen opstelt zodat het incident zich in de toekomst niet meer voor kan doen.
  4. Opgestelde interventie uitvoeren; de organisatie implementeert de maatregelen om de kans op een volgend incident te verkleinen.
  5. Evalueren van de interventie; tenslotte is het belangrijk om te evalueren of de interventie daadwerkelijk ook het gewenste effect heeft gehad.

Wilt u ook uw toekomstige incidenten kunnen voorspellen?

Tijdens de opleiding Safety Manager leert Gert Jan Kamps u hoe u organisatiefactoren kunt identificeren en welke invloed human factors hebben op incidenten.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Onderzoeksrapport Huis voor Klokkenluiders: Integriteitsschendingen bij omgevingsdienst

Tijdens de opbouw van een omgevingsdienst, schond de dienst meerdere keren wet- en regelgeving bij …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *