Maatschappelijke opgaven, zoals het woningtekort en de stikstofproblematiek, vragen direct onze aandacht. Echter hebben deze opgaven ook ruimtelijke én mobiliteits consequenties, waardoor een duidelijke, integrale toekomstvisie noodzakelijk is voor een passende oplossing. Francesco Veenstra, Rijksbouwmeester en voorzitter van het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs, vertelt over het belang van een integrale oplossing op twee tijdssporen.
Het heden en de toekomst van het mobiliteitsnet
“Bij alle maatschappelijke opgaven die een ruimtelijke conditie hebben, moeten we in de toekomst kijken, ons voorstellen hoe het eruit ziet en terugredeneren want we in het hier en nu te doen hebben. De oplossingen die nu vaak geopperd worden, zijn snelle oplossingen om crises van vandaag op te lossen. De problemen van morgen worden hierdoor op de lange baan geschoven. Dit geldt zeker ook voor mobiliteit: in Nederland zijn ontwikkelingen nodig, zowel voor automobiliteit als openbaar vervoer en goederenvervoer, om regio’s toegankelijk te maken én houden en om bevolkingsgroei in heel Nederland te faciliteren”, begint Francesco.
Diverse mobiliteitsuitdagingen in Nederland
Francesco: “In de verstedelijkte gebieden is het verstandig om automobiliteit terug te dringen om ruimte te maken voor klimaatadaptatie, sport en bewegen en ruimte voor ontmoeting. Daarentegen is het in de grensstreken juist nodig om het mobiliteitsnet te versterken om de bestaanszekerheid en toegankelijkheid te verbeteren. Anders nemen voorzieningen en werkgelegenheid af en lopen deze gebieden leeg. Dat is geen optie, omdat bevolkingsgroei in grensgebieden nodig is om de leefkwaliteit op peil te houden en om de voorspelde bevolkingsgroei in Nederland te faciliteren. Een andere grensprovincie, Zeeland, onderzoekt bijvoorbeeld hoe zij kunnen bijdragen aan het accommoderen van de bevolkingsgroei in Nederland en daarmee aan de werkgelegenheid in de provincie. Een voorwaarde hiervoor is een betere aansluiting op het mobiliteitsnet van Brabant, Vlaanderen en Zuid-Holland”.

Integraal en op twee tijdsporen
“De crises van vandaag die we proberen op te lossen, zijn grote vraagstukken waarvoor met recht naar oplossingen wordt gezocht. Het woningtekort in Nederland bijvoorbeeld, dit is een erg groot probleem voor steeds meer mensen. Daarnaast vraagt ook de stikstofopgave aandacht”, illustreert Francesco.“De kunst is echter dat je op twee tijdsporen moet werken, met een scherpe visie op de toekomst op alle bestuursniveaus. Het is noodzakelijk om integraal naar opgaven te kijken”.
Houd steden en grensgebieden leefbaar
Wil je meer weten over de openbare ruimte van de toekomst, en hoe uitdagingen op het gebied van mobiliteit, klimaat, economie en landbouw hier een rol in spelen? Kom dan op 28 mei 2025 naar het Mobility Congres. Francesco en diverse andere inspirerende sprekers vertellen hier meer over het bereikbaar en leefbaar houden van onze steden en grensgebieden. Bekijk het programma voor een compleet overzicht van de congresdag!