3 do’s voor het verbeteren van de veiligheidscultuur

De veiligheidscultuur binnen jouw organisatie bestaat niet alleen uit beleid, instructies en programma’s maar valt of staat met de mindset, houding en het gedrag van werknemers, managers en supervisors. Een positieve veiligheidscultuur is onmisbaar voor een succesvol health en safety programma. In deze blog geven we je 3 do’s om de veiligheidscultuur binnen jouw organisatie te verbeteren.

  1. Lead by example

Het klinkt voor de hand liggend, maar supervisors, management en directieniveau moeten het goede voorbeeld geven. Wanneer deze lagen binnen de organisatie de veiligheidsinstructies opvolgen en serieus nemen, zullen werknemers op de vloer sneller volgen. De veiligheidscultuur vergroot je niet alleen door dingen op te schrijven, maar door het vooral te doen.

2. Communicatie en betrokkenheid verbeteren

Om de veiligheidscultuur te vergroten moet het on top of mind zijn bij werknemers. Zorg ervoor dat veiligheidsinstructies duidelijk leesbaar zijn voor alle lagen binnen je organisatie. Zorg dat ze zowel digitaal als fysiek makkelijk te vinden zijn zodat iedereen ze snel en makkelijk kan raadplegen.

3. Biedt training aan

Trainen van werknemers is essentieel om de veiligheidscultuur te vergroten en te zorgen dat het on top of mind is. Door trainingsmogelijkheden aan te bieden laat je aan werknemers zien dat veiligheid binnen jullie organisatie hoog in het vaandel staat.

Het vergroten van de veiligheidscultuur vraagt dus om inzet van directie, management en werknemers om veilig te werken en de veiligheidscultuur continue te verbeteren.

Meer weten?

In de opleiding QHSE manager leer je de vertaling te maken op welke wijze je jouw rol als QHSE manager het meest effectief inzet. Hierdoor worden wettelijk gestelde eisen en de strategie van jouw organisatie op het gebied van QHSE beleid nageleefd. Je krijgt meer inzicht in QHSE zodat je jouw rol nog effectiever kunt inzetten en het draagvlak vergroot in alle lagen van de organisatie.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Koning brengt werkbezoek met minister van Justitie en Veiligheid aan Dienst Landelijke Recherche

Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdag 14 maart met minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *