4 Tips voor een brandveilig gebouw

Uit de top 10 van brandoorzaken binnen het MKB blijkt dat menselijk handelen op nummer 1 staat. Dit wordt gevolgd door o.a. brand door slechte elektra, brandstichting, hennepplantages en montagefouten van o.a. zonnepanelen. Kortom: een brand is zo gecreëerd en is daarmee een van de grootste bedreigingen voor de bedrijfscontinuïteit.

In dit blog geven we je 4 tips voor een brandveilig gebouw.

1. Voldoe aan de eisen

De brandveiligheidseisen voor bestaande, verbouw en nieuwbouw zijn verschillend. Daarnaast zijn er verschillende vereisten voor woningbouw, kantoorgebouwen of maatschappelijke accommodaties. Check daarom goed met welke situatie je te maken hebt en welke eisen daarvoor gelden. Dit kunt u nalezen in het bouwbesluit en in eventuele vergunningen van de gemeente.

2. Zorg voor brandpreventie

Zorg dat jouw gebouw beschikt over voldoende rookmelders en blusmiddelen en zorg dat deze ook regelmatig gecontroleerd worden. Daarnaast moeten er duidelijke vluchtroutes zijn en moeten er altijd voldoende en goed getrainde bedrijfshulpverleners aan het werk zijn.

3. Houd het brandveilig

Een gebouw brandveilig inrichten is heel belangrijk, maar veilig gebruik is misschien nog wel veel belangrijker. Zorg dat vluchtwegen herkenbaar, toegankelijk en veilig zijn en blijven. Plan periodiek onderhoud van installaties in en zorg dat beschadigingen direct verholpen worden.

Maar het brandveilig gebruik is niet alleen de verantwoordelijkheid van de gebouwbeheerder. De gebruikers van het gebouw moeten zich ook bewust zijn van hun gedrag. Blijf je gebruikers dus voorlichten over het brandveilig gebruik door hen te wensen op het gebruik van verlengsnoeren of een oplader in het stopcontact laten steken.

4. Tijdig opmerken en bestrijden

Mocht het toch onverhoopt gebeuren dat er een brand in jouw gebouw ontstaat, is het belangrijk dat dit op tijd wordt opgemerkt om de schade zoveel mogelijk te beperken. De brandpreventiemiddelen zoals brandmeldinstallaties en rookmelders moeten goed werken maar de bestrijdingsmiddelen zoals brandblussers zijn ook van wezenlijk belang.

Meer weten over brandveiligheid van gebouwen?

Leer wet- en regelgeving rondom brandveiligheid vertalen naar praktisch beleid met de cursus Brandveiligheid van gebouwen – start 31 mei 2022.

Na afloop van deze cursus kun je:

  • bepalen waar de verantwoordelijkheden en juridische aansprakelijkheid liggen. 
  • bepalen hoe een brandveilig gebouw er bouwkundig uitziet vanuit het BBL en BBGOP.
  • bepalen wat er moet gebeuren om een gebouw brandveilig te gebruiken.
  • de veranderingen die de omgevingswet meebrengt m.b.t. brandveiligheids- voorschriften vertalen naar jouw organisatie.

N.B. Cursus gemiddeld met een 8,1 beoordeeld.

Meer informatie

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

OM: Geregistreerde discriminatiefeiten in 2023 gestegen

Het Openbaar Ministerie (OM) registreerde in 2023 meer feiten op grond van een verdenking van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *