5 tips zodat jouw werknemers veilig en ergonomisch thuiswerken

De overheid heeft ons opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Kantoren zijn leeg en jouw werknemers werken waarschijnlijk inmiddels als een aantal maanden vanuit huis. Maar nu mensen al zo lang vanuit huis werken, komen inmiddels de klachten naar boven. Je ziet collega’s aan geimproviseerde bureau’s zitten want de partner heeft de hobbykamer met bureau al in gebruik en de kinderen krijgen inmiddels thuisonderwijs. Hoe kun je als safety manager jouw medewerkers zo goed mogelijk ondersteunen in deze bizarre tijd? In deze blog geven we je 5 safety tips die je aan jouw medewerkers kunt meegeven!

1. Zorg dat de werkgever goed meubilair beschikbaar stelt

Overtuig jouw manager om te investeren in het meubilair. Dit betekent niet dat hij/zij voor iedere medewerker een computer, bureau en stoel moet aanschaffen. Je kunt ook naar andere creatieve oplossingen kijken. Het kantoor staat waarschijnlijk grotendeels leeg. Zorg dat medewerkers kantoormeubilair mogen ophalen zolang het thuiswerken nog van toepassing is. Iedereen kan wel een bureaustoel of beeldscherm vanuit kantoor meenemen in zijn/haar auto.

2. Laat werknemers zien hoe je een ergonomisch thuiskantoor inricht

Het internet staat er inmiddels vol mee: uitleg hoe je een thuiskantoor ergonomisch goed inricht. Maak blogs, vlogs, do’s & en don’ts voor jouw medewerkers over hoe zij;

  • Hun bureau moeten instellen
  • Het beeldscherm neerzetten
  • De bureaustoel verantwoord instellen
  • Het toetsenbord en de muis neerzetten

3. Las met het hele bedrijf een actieve pauze in

Een juiste houding van het lichaam is essentieel wanneer iemand de gehele dag achter zijn computer zit. Nu iedereen thuis zit, wordt een slechte houding minder snel gesignaleerd. Je kunt een aantal preventieve maatregelen nemen zoals het inlassen van een actieve pauze. Je last eenmaal per week of per dag een digitale actieve pauze in. Medewerkers loggen in via Zoom of Teams en een van de collega’s verzorgt een yoga- of gymsessie waarbij alle medewerkers even loskomen van hun beeldscherm. Dit is een win-win want het is niet alleen ter voorkoming van klachten, maar het zorgt ook nog voor een extra beetje teambuilding in deze tijd.

4. Stimuleer telefonisch overleg zodat werknemers loskomen van hun werkplek

We zitten inmiddels hele dagen met elkaar achter Zoom en Teams en wanneer je niet in overleg bent, zit je nog achter je beeldscherm om je mail bij te werken. Stimuleer werknemers om telefonisch met elkaar te overleggen en al telefonerend, een rondje te wandelen in de buitenlucht. Dit is goed voor de gezondheid en werkt vaak inspirerend en verfrissend.

5. Geef tips en tricks aan werknemers over routine en regelmaat

Deel eenmaal per week of per maand een aantal leuke thuiswerktips met jouw werknemers. Dit kun je via een mail doen of via een intranetportal. Communicatie is namelijk erg belangrijk om werknemers weer even mee te geven hoe zij veilig thuis kunnen werken. Een aantal tips die je kunt delen;

  • Werk niet vanuit bed, maar ga op een vaste werkplek zitten: zo houdt je je gezinsleven en werkleven goed gescheiden
  • Neem voldoende pauzes: maak niet alleen een kop koffie voor je zelf, maar loop nog een keer extra en neem er een mee voor je partner
  • Houd routine aan: begin je dag bijvoorbeeld met een wandeling en start daarna je laptop op zodat je dagelijks goed kunt afschakelen (normaal gesproken reisde je ook van en naar je werk)

Meer weten?

Tijdens de opleiding Safety Manager leer je veiligheidsrisico’s te signaleren, inventariseren en evalueren. Je leert hoe je voldoet aan arbowetgeving en een veilige en gezonde werkomgeving voor jouw werknemers creëert.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Kernboodschappen publicatie WODC-onderzoek ‘Radicale reclame op sociale media’

Het onderzoeksrapport ‘Radicale reclame op sociale media’ geeft inzicht in online rekrutering door en voor …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *