9 gouden tips bij gebouwontruiming

 1. Bij twijfel doen!
  Als je twijfelt of er daadwerkelijk wat aan de hand is, ga dan toch de ontruiming starten en ga niet eerst onderzoeken of je vermoeden klopt. Als je te vroeg hebt gealarmeerd hebt dan is het een goede oefening en is iedereen veilig. En bedenk bij twijfel: Als je te laat alarmeert kunnen er slachtoffers vallen.
 2. Houd nooduitgangen en vluchtroutes vrij
  Plaats geen stoelen, opgeslagen spullen, kerstbomen etc. in deze ruimtes. De architect heeft de ruimtes niet voor niks op deze manier ontworpen en heeft de ruimte er niet op berekend dat er extra spullen worden neergezet. Bij inspectie door de overheid kunnen geblokkeerde nooduitgangen ook bestuurlijke boetes opleveren!
 3. Doe de polonaise
  Je ontruimt het gebouw het snelst als iedereen in polonaise naar buiten loopt omdat mensen achter elkaar aanlopen en met korte afstand van elkaar lopen. Daarnaast houd je overzicht doordat je weet wie er achter elkaar naar buiten loopt.
 4. Houd rekening met de zelfredzaamheid
  De mate van zelfredzaamheid bij een ontruiming bestaat uit 3 factoren:
 • Menskenmerken: invalide mensen, reactievermogen, awareness van dreiging etc.
 • Gebouwkenmerken: complexe infrastructuur, hoogbouw etc.
 • Brandkenmerken: soort brand
 1. BHV’ers zijn ook ‘gewoon’ mensen
  Zij kunnen alleen in veilig gebied werken want zij kunnen net als jij ook niet tegen rook en het gele hesje beschermd hen daar niet tegen. Train de BHV-organisatie regelmatig op lastige keuzes die zich voordoen in het proces van ontruiming. Vrijwillige deelname aan de BHV-organisatie is effectiever dan het verplichten van medewerkers om bedrijfshulpverlener te worden! Wees je bewust van het feit dat sommige mensen hier ook niet voor “ingericht” zijn.
 2. Houd het bedrijfsnoodplan to the point en overzichtelijk
  Het Bedrijfsnoodplan is (onder meer) gebaseerd op de uitkomsten van de RI&E en gaat in op de risico’s en genomen beheersmaatregelen. Het is goed als je beleid gemaakt hebt, maar je moet zorgen dat het daadwerkelijk gaat functioneren. Niemand gaat 150 bladzijden lezen dus je moet zorgen dat het meteen duidelijk is voor iedereen. Werk instructies uit in korte taakkaarten!
 3. Oefening baart kunst
  Er zijn verschillende soorten oefeningen die je kunt uitvoeren. Je kunt alleen de BHV-organisatie trainen, ‘droog’ oefenen of oefenen met aanwezigen en eventuele hulporganisaties. Door te oefenen krijgen jij en jouw team niet alleen betere vaardigheden, maar krijg je ook beter zicht op de doorlooptijd. Staat iedereen nu wel binnen een kwartier buiten?
 4. Denk ook aan de taken na de ontruiming
  Zorg voor nazorg van de medewerkers en BHV’ers nadat zich een incident heeft voorgedaan. Je weet niet wat iemand bijvoorbeeld eerder heeft meegemaakt (trauma).
 5. Tot slot: gebruik van social media
  De huidige tijd veroorzaakt dat een deel van de aanwezigen het uitermate belangrijk vinden dat zij incidenten vastleggen op social media. De drang tot publiceren is soms krachtiger als het bewustzijn van gevaar! Geef als BHV’er strakke instructies en stuur mensen naar buiten!

Meer weten?

Roelf Pot is adviseur en trainer bij CrowdProfessionals en docent op de opleiding Veiligheid van gebouwen. Zijn motto is: Niet nadenken maar VOORdenken wat ons kan gebeuren. In de opleiding Veiligheid van gebouwen neemt hij je mee in het hoe, wat en waarom bij een ontruiming.

In de opleiding Safety Manager leer je een gezonde en veilige werkomgeving te realiseren en wat je moet doen in geval van calamiteiten.

 

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Vernieuwde Wet Bibob treedt in werking

De wijziging van de Wet Bibob die op 1 augustus 2020 in werking treedt, versterkt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *