Aanpak coronavirus

Het coronavirus vraagt om een alerte aanpak van de Rijksoverheid. De inzet is gericht op het voorkomen van besmettingen in Nederland. Nederland bereidt zich goed voor: het RIVM houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. De Rijksoverheid treft voorzorgsmaatregelen en zorgt voor een informatievoorziening richting haar burgers.

Frank van Summeren, adviseur veiligheid bij RONT Management Consultants.

Terugkeer Nederlanders

Vanwege het nieuwe coronavirus is het maatschappelijke leven ontwricht in de Chinese provincie Hubei. 15 gezonde Nederlanders en twee Chinese gezinsleden hebben aan de Nederlandse ambassade in China kenbaar gemaakt uit Hubei te willen vertrekken. Nederland heeft deze week zijn uiterste best gedaan om begeleide terugkeer van hen te realiseren. Er zijn ook Nederlanders die ervoor hebben gekozen in Hubei te blijven.

Preventieve quarantaine

Voor vertrek zijn alle passagiers zowel in China verschillende keren gecheckt op ziekteverschijnselen. Iedereen is ‘fit to fly’ verklaard: er zijn geen symptomen van een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Bij aankomst in Nederland was er opnieuw een medische check. Voor de Nederlanders en de twee gezinsleden gelden preventieve quarantainemaatregelen. Dit kan een quarantaine zijn in een thuissituatie en er is centrale opvanglocatie aangewezen. De maatregelen rond quarantaine zijn door buitenlandse autoriteiten als terugkeervoorwaarde gesteld. De GGD ziet toe op de uitvoering ervan. Bij de begeleide terugkeer van de Nederlanders zijn veel (overheids)organisaties betrokken. De afgelopen dagen is samengewerkt door medewerkers van verschillende ministeries, RIVM, de gemeente Eindhoven en GGD Brabant zuidoost.

Quarantainemaatregelen

Voor de teruggekeerde mensen gelden preventieve quarantainemaatregelen die door de GGD actief worden gemonitord. Afgesproken is dat zij twee weken lang in vervolgquarantaine verblijven. Alle terugkeerders dienen zich 14 dagen aan de volgende quarantainemaatregelen te houden: zij moeten thuis blijven, het contact met andere mensen beperken en de algemene hygiënemaatregelen toepassen. Dat betekent bijvoorbeeld een minimale afstand van 2 meter tot huisgenoten bewaren en de handen regelmatig en goed wassen. Buitenshuis een boodschap doen is er niet bij, evenals postpakketjes aannemen van een bezorger. De GGD heeft telefonisch contact met de mensen in quarantaine om vragen over de quarantainemaatregelen te beantwoorden.

België

Inmiddels is door de Belgische gezondheidsautoriteiten bekend gemaakt dat een persoon die ook in het betreffende vliegtuig met de Nederlanders zat positief is bevonden op de aanwezigheid van het nieuwe coronavirus. Dit heeft geen gevolgen voor de situatie in Nederland. Het quarantaineprotocol is hierop ingericht.

Nederlanders in China

De Chinese overheid neemt zeer strenge maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het ministerie van Buitenlandse zaken beoordeelt en monitort de situatie doorlopend.

Via de Nederlandse ambassade in Beijing hebben alle Nederlanders in China een bericht gekregen waarin wordt opgeroepen regelmatig het reisadvies te checken en welke voorzorgmaatregelen men kan nemen om zichzelf en anderen te beschermen en wat de situatie in China voor gevolgen heeft voor de dienstverlening van ambassade en consulaten.

Luchtvaart

De maatregelen die worden genomen om deze infectieziekte te bestrijden, kunnen ook effect hebben voor internationale reizen (en goederen) per vliegtuig of de aankomst in en doorreis via Nederland. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de rollen en verantwoordelijkheden en de effecten die de uitbraak van het virus heeft op de luchtvaart.

Meer weten?

 

 

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Congresverslag Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit – September 2020 – Breepark Breda

Op 16 september 2020 vond de 5e editie van het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *