Het werkveld van bedrijfsethiek is al zo’n 40 jaar een academische discipline. In de jaren 80 is het ontstaan doordat het ter sprake kwam in artikelen en op conferenties. Bedrijven begonnen het daardoor ook op hun agenda te zetten. Vele bedrijven creëerden een ethiekcode; een handboek voor het gedrag van medewerkers. Ondanks de expliciete definitie van ethiek, ontstonden er crises en schandalen bij grote bedrijven. Van Enron tot Worldcom onderschreven hoe belangrijk het is om de theorie van ethiek te vertalen naar de praktijk.
In dit artikel neemt Muel Kaptein je mee in de historie van bedrijfsethiek en het toekomstperspectief, nu door de coronacrisis, de bedrijfsethiek in steeds meer bedrijven onder druk komt te staan.
Dr. Muel Kaptein is hoogleraar bedrijfsethiek en integriteit aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Muel is ruim 20 jaar werkzaam op het gebied van bedrijfsethiek. Hij is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en partner en organisatieadviseur bij KPMG. Hij schreef onder meer de boeken The Living Code, Ethics Management en The Balanced Company.
Lees het volledige artikelMeer weten?
Muel Kaptein is ook docent bij de opleiding Integriteitscoördinator in het publieke domein
5 dagen – start 4 november – 8e editie
Integriteitskwesties zijn in deze crisistijd aan de orde van de dag. Voorkom integriteitsschendingen, imago- en reputatieschade voor jouw organisatie.
Beschikt jouw organisatie al over een actueel integriteitsbeleid?
Leer tijdens deze opleiding hoe je de bewustwording van integriteitsrisico’s bij medewerkers vergroot!
Meer informatie