Beeldschermbril vergoeding door werkgever

Gezondheidsklachten door beeldschermwerk

Beeldschermwerk is in veel beroepsgroepen niet meer weg te denken en ook niet te vermijden. Dat kan allerlei vervelende gezondheidsklachten tot gevolg hebben, zoals pijn aan de armen, nek en schouders of oogklachten. Omdat de oogleden nauwelijks knipperen bij intensief beeldschermwerk, wordt de oogbol te droog en kan er oogvermoeidheid optreden. Een beeldschermbril kan dan uitkomst bieden, maar vergoed je werkgever dit?

Beeldschermbril vergoeding door werkgever

Beeldschermwerk mag geen risico opleveren voor de werknemer die dit beeldschermwerk uitvoert. Werkgevers zijn dan ook verplicht, bij wet, om dit risico uit te sluiten. Dat kan door een passende beeldschermbril aan te bieden aan werknemers. Werknemers die een leesbril nodig hebben en beeldschermwerk verrichten, hebben recht op een beeldschermbril, vergoed door hun werkgever. Dat geldt ook voor werknemers die een beeldschermbril nodig hebben en gemiddeld meer dan twee uur per dag achter een beeldscherm werken. En daar kom je al snel aan!

Regeling vergoeding beeldschermbril

De wet verplicht werkgevers werknemers de gelegenheid te bieden om een oogonderzoek te ondergaan voorafgaande aan de werkzaamheden of bij het ontstaan van oogklachten. Dit dienen zij op te nemen in hun arbeidsvoorwaarden, evenals een regeling voor de vergoeding van een beeldschermbril, mocht dat nodig zijn.

Het is voor de werkgever van belang tijdig te schakelen en in te grijpen wanneer er oogklachten ontstaan, en de regeling voor de vergoeding van een beeldschermbril vast te leggen. Dit om verergering van de klachten of het ontstaan van de klachten te voorkomen. En dat willen we voor zijn, toch?

Meer weten?Op de opleiding Safety Manager leert u hoe u de veiligheid op de werkvloer verbetert in uw organisatie.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Nieuw Wetboek van Strafvordering treedt 1 april 2029 in werking

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft samen met de partners in de strafrechtketen 1 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *