Big Data nieuw wapen tegen criminaliteit

Het is algemeen erkend onder security-experts: big data is een krachtig wapen in de strijd tegen cybercriminelen. De enige manier om de criminelen een stap voor te blijven, is immers het in kaart brengen van hun gedrag. Zodat hun methoden voorspelbaar worden. Minder voor de hand liggend is de relatie tussen big data en fysieke veiligheid. Toch liggen ook daar grote kansen.

Fysieke veiligheid

Dankzij big data weten we steeds meer van de wereld om ons heen. Die kennis kunnen we niet alleen gebruiken in de business, maar ook voor het verhogen van onze fysieke veiligheid. Sensoren, wifi-signalen van smartphones en social media zijn – bedoeld en onbedoeld – nieuwe wapens tegen criminaliteit zoals diefstal, inbraak en zelfs mishandeling.

Openbare ruimte

De openbare ruimte genereert veel data. Denk bijvoorbeeld aan de petabytes aan film die camera’s 24/7 vastleggen. Bovendien zijn die camera’s steeds vaker aangesloten op internet, en van afstand uit te lezen. Ook vinden we steeds meer sensoren op vrijwel iedere straathoek. Toch zijn veel van die data slechts achteraf bruikbaar. Daar heb je natuurlijk weinig aan als de misdaad al is gepleegd.

Wifi-signalen ter preventie

Dankzij big data kunnen we veel misdaadpreventie realiseren. Denk aan het gebruiken van wifi-signalen van smartphones. Dankzij wifi-scanners kunnen we vaststellen hoeveel personen ongeveer op een bepaalde plek aanwezig zijn. En ontdekken we patronen, zoals welke smartphones steeds naar bepaalde plekken terugkeren.

Die informatie is weer bruikbaar voor bijvoorbeeld het voorkomen van diefstal. Een wifi-scanner in een winkel kan ieder moment ‘zien’ welke smartphones zich in de nabijheid bevinden. Door deze data te combineren met de dagen waarop winkeldiefstal plaatsvindt, kun je patronen herkennen. Welke smartphone is steeds aanwezig tijdens een diefstal? Dankzij een pushnotificatie naar alle medewerkers op het moment dat deze smartphone de zaak binnenkomt, kan het bedrijfsleven ellende voorkomen.

Internet of Things

Dat soort toepassingen dwingt ons na te denken: over welke data beschikken we nu eigenlijk? Welke data ontbreken nog voor het ontwikkelen van nog meer slimme, preventieve toepassingen? Het tij zit in ieder geval mee. Het Internet of Things zorgt nu al voor een stortvloed aan nieuwe datagenererende devices, zowel in winkelpanden en bedrijven als in de openbare ruimte. En dat aantal ‘connected’ apparaten neemt alleen nog maar exponentieel toe. Die produceren een goudmijn aan potentieel bruikbare data.

Daarnaast produceert de retail, om bij het geschetste voorbeeld van winkeldiefstal te blijven, al steeds meer big data. Bijvoorbeeld door het combineren van surfgedrag met het winkelgedrag. Die data lijkt op het eerste oog alleen nuttig voor marketing- en verkoopdoeleinden, maar wie zegt we die data niet kunnen inzetten in de strijd tegen cybercrime?Ook online veiligheid speelt immers een steeds grotere rol in onze veiligheidsbeleving. Slimme verbanden tussen al die data scheppen nieuwe inzichten.

Samenwerken is grootste uitdaging

De grootste uitdaging ligt niet zozeer op technologisch vlak, maar op de samenwerking in de uitvoering. Want wat als winkels in winkelcentra in het hierboven geschetste voorbeeld hun data uitwisselen en zo samen criminaliteit bestrijden? Wat als politie en justitie van die data gebruik kunnen maken?

De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, maar dan moeten we wel met zijn allen meedoen. En privacy hoeft geen heet hangijzer te zijn. Zolang we blijven discussiëren over de grenzen. Zolang we gegevens maar blijven anonimiseren.

Bron: SAP

Meer weten?
Op de cursus Big Data in het veiligheidsdomein leert u hoe u aan de hand van Big Data veiligheidsproblemen voorspelt en waar mogelijk voorkomt.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Hoe helpt een persoonsgerichte aanpak drugscriminaliteit verminderen?

Jongeren zijn steeds vaker betrokken bij drugscriminaliteit. De ernstige jeugdcriminaliteit neemt toe. Michiel Geuzinge, op …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.