Home » Veiligheid » Brandmelder: afbrandinstallatie of levensredder?

Brandmelder: afbrandinstallatie of levensredder?

Veel bedrijfspanden hebben een brandmeldinstallatie. Toch branden er regelmatig gebouwen af. Voeg daar dan nog de vele loze meldingen bij en je vraagt je het nut van zo’n installatie af. Hoe wordt de afbrandmeldinstallatie een levensreddende ontruimer?

Gerrit Hagen, directeur van (Brand-)Veiligheid & Opleidingen en hoofddocent van de opleiding Fire Safety Manager en de cursus Brandveiligheid van gebouwen, gespecialiseerd in brandveiligheidszorg/ brandpreventie, bedrijfshulpverlening en bedrijfsnoodplannen voor grote bedrijven en instellingen.

Tijdswinst

Waarom zouden we eigenlijk een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie monteren? In Nederland hebben we enkele honderden grote branden per jaar. Vervolgens hebben we een totale brandschade van honderden miljoenen euro’s. Het nut van deze installaties bewijst zich echter niet alleen in geld, maar des te meer in tijdwinst voor de brandweer. Als we uitgaan van een ontdekkingstijd van dertien minuten en een meldtijd (voor de overheidsbrandweer) en een alarmeringstijd (voor de interne organisatie) van twee minuten. Dan heeft de interne organisatie vijftien minuten om het gebouw te ontruimen. Intussen spoedt de overheidsbrandweer zich naar het pand en maakt ze zich gereed voor inzet. Afhankelijk van het al dan niet volledig ontruimd zijn van het pand gaat de brandweer redden of blussen.

Ontdekkingstijd

De ontdekkingstijd en de ontruimingstijd zijn van groot belang. Bij de instructie in het gebruik van kleine blusmiddelen wordt wel eens gezegd dat ‘elke brand in het begin te blussen is met een kopje water’. Daarnaast poneer ik een omgekeerde stelling: ‘Een brand die groter is dan een kamer van 40 m2, is niet te blussen’. Een brand die zich kan ontwikkelen, leidt dus al snel tot een ‘total loss’; en dat is dodelijk voor de voortgang van het bedrijf. Om een brand dus in de beginfase te blussen, moet deze sneller worden gedetecteerd dan in dertien minuten.

Tijdig ontruimen

Het ontruimen van een gebouw in vijftien minuten zal in een overzichtelijke situatie geen probleem opleveren. Maar bij een late ontdekking kunnen vluchtwegen onbruikbaar worden. Ook als het gebouw ingewikkeld, erg groot of hoog is, zal het mogelijk niet lukken om tijdig te ontruimen. Een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie kan de situatie verbeteren en de ontdekkingstijd terugbrengen tot vijf minuten. Dat betekent dat acht minuten eerder ontruimd kan worden en dat de brandweer tien minuten eerder gereed is voor inzet, omdat de meldtijd goeddeels wegvalt. De investering is dus negen cruciale minuten tijdwinst.

Meer weten?

Op de cursus Brandveiligheid van gebouwen leert u aan welke wet- en regelgeving u moet voldoen op het terrein van brandveiligheid.

Op de opleiding Fire Safety Manager leert u hoe u brandgevaarlijke situaties voorkomt in uw organisatie.

Over Frank van Summeren

Frank van Summeren
Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Controles camerasystemen ondernemers

De helft van de beelden van particuliere camerasystemen in Nederland blijkt ongeschikt voor het opsporen …

èèn Reactie

  1. Er zijn overigens genoeg filmpjes te vinden waarin getoond wordt hoe een sprinklerinstallatie een grote brand weet te voorkomen. Een brandmelder met een brandblusser in de buurt zal ongeveer hetzelfde kunnen doen maar het zal nooit zo snel gaan als een sprinklerinstallatie. Zo’n installatie lijkt in alle gevallen beter maar is niet overal even makkelijk te installeren. Helemaal geen brand meldsysteem is in ieder geval niet verstandig. Een brand meldsysteem redt levens en zorgt voor een grote daling van brandschade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *