Brandveiligheid begint bij verantwoordelijkheid

Bron: Nieuwsplatform Securitas

Tijdelijke verhuur en brandveiligheid gaan niet altijd goed samen. Dat wil zeggen, als huurders en verhuurders hun verantwoordelijkheid niet kennen. Hoe maak je een groot kantoorpand toch brandveilig?

Vluchtige verhuur

Vluchtige verhuur komt steeds meer voor. Denk aan trendy pop-up stores, ondernemers die een tijdelijke werkplek huren of bedrijven die een groot kantoor hebben ingeruild voor een beter betaalbare werkplek. Verhuur voor korte periodes is onder meer populair bij (internet)bedrijven en bij ondernemers die – mede door de crisis – voor zichzelf zijn begonnen.
Omzet maken en targets halen, is belangrijk, maar met het toenemen van het aantal verschillende huurders in een kantoorpand kan de (brand)veiligheid in het geding komen. Dat is gevaarlijk want verantwoordelijkheden verschuiven. De brandweer voert steeds minder preventieve controles uit en huurders moeten meer verantwoordelijkheid krijgen.

Goed huurderschap

De verhuurder moet zorgen dat het pand brandveilig is, dat de juiste materialen zijn gebruikt en dat er bijvoorbeeld een brandmeldinstallatie is geïnstalleerd. De huurder is verantwoordelijk voor zijn stuk. Vanuit de Arbowet is hij verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving. Zo moet er een bedrijfsnoodorganisatie zijn met ondermeer een medewerker die is opgeleid als bhv’er. Ook als een huurder slechts een paar maanden een werkplek bezet.
Het is niet alleen belangrijk om de eigen verantwoordelijkheid te kénnen, maar ook om deze te nemen. Zelfs al voelt het niet zo, met veel verschillende huurders in één groot pand verdwijnt verantwoordelijkheid niet. Hij wordt zelfs nog groter. Huurders zorgen niet alleen voor de veiligheid van hun eigen mensen, maar ook voor die van anderen in het pand.

Een logboek bijhouden

Met een logboek leer je de risico’s en die van je buurbedrijven kennen. Daar kun je vervolgens op inspelen. Incidenten registreren, is belangrijk. Is er iemand gewond geraakt? Zijn er verbandmiddelen gebruikt en moeten die worden aangevuld? Is er een brand geweest of heeft ergens agressie plaatsgevonden? Houd deze zaken centraal bij. Als er een receptie is, kan deze daar een centrale rol in spelen.

Elkaar leren kennen

Weten wie de medehuurders zijn en wat ze doen, is belangrijk. Organiseer daarom een huurdersoverleg. Tijdens zo’n overleg kun je erachter komen of procedures werken en controleren of iedereen zich aan de regels houdt. Ook kunnen vragen worden weggenomen. Dit werkt alleen als alle partijen daaraan mee willen werken. Ook de verhuurder moet bereid zijn hier tijd en geld in te stoppen.

Externe partijen inhuren

Het inhuren van een professionele veiligheidspartner kan zowel huurders als verhuurders ontzorgen. Beveiligingsbedrijven nemen steeds meer veiligheidstaken over die voorheen door de brandweer werden uitgevoerd, zoals brandveiligheidscontroles. Toch is het vooral belangrijk te weten dat brandveiligheid begint bij het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Als iedereen zich dáárvan bewust is, komt dat de brandveiligheid enorm ten goede.

 

Meer weten?
Op de cursus Brandveiligheid van gebouwen leert u aan welke wet- en regelgeving u moet voldoen op het terrein van brandveiligheid.

Op de opleiding Fire Safety Manager leert u hoe u brandgevaarlijke situaties voorkomt in uw organisatie.

 

Bron: Securitas

Over Thijs van Rooden

Manager safety services bij Securitas.

Bekijk ook

Excursie opleiding coördinator evenementenveiligheid tijdens 11e van de 11e in Den Bosch / Oeteldonk

We starten de opleiding Coördinator Evenementenveiligheid in de ochtend bij Seats2Meat in Den Bosch. Het …

2 Reacties

  1. Goed inventariseren waar de brandrisicos zitten, en daar afdoende preventieve maatregelen op memen is belangrijk.
    Een goede aanvullende praktische maatregel welke nog vaak wordt vergeten is dat je de ondanks goede preventie toch overblijvende situaties met verhoogd brandrisico kunt voorzien van mobiele watermist unit(s).

  2. Wat mij betreft is ook hier de focus nog teveel gericht op het bestrijden van de gevolgen (als de ramp gebeurd is). De perceptie is dat we moeten investeren in zaken zoals sprinklers, rookmelders, blusdekens, bewegwijzering vluchtroutes etc. De term brandveilig creëert daarmee gelijk een grote mate van schijnveligheid; er is immers slechts sprake van vluchtveiligheid. Voor deze “hulp” middelen heb je immers brand nodig om de werking te kunnen demonstreren.
    Echte preventie en brandveiligheid zouden er op gericht moeten zijn de brand daadwerkelijk te voorkomen. Aansluitend is het natuurlijk goed om je risico’s te inventariseren en daar een plan op te maken als het dan toch nog fout gaat. Maar begin met de focus op bewustwording van risico’s gericht op voorkomen! Dat is pas Brandveilig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *