Home » Veiligheid » Business continuity management; een hype, een mythe of een lifechanger?

Business continuity management; een hype, een mythe of een lifechanger?

Je kunt op dit moment niemand spreken binnen de veiligheidssector of er wordt gesproken over het weerbaar maken van je organisatie en het zorgdragen voor business continuity management. In deze blog beantwoorden wij de vraag of het een hype, een mythe of een lifechanger is voor een organisatie.

Wat is business continuity management?

Business continuity management is het proces dat potentiele gevaren en de gevolgen hiervan identificeert zodat de bedrijfsvoering in geval van een incident niet verstoort wordt. Er zijn tal van incidenten die de continuïteit van de bedrijfsvoering kunnen verstoren. Enkele voorbeelden;

  • Staking van het personeel
  • Cyberaanval
  • Noodweer
  • Stroomuitval
  • Brand

Maar hoe zinvol is het om je voor te bereiden op iets wat waarschijnlijk nooit gebeurd?

Zonder een goede voorbereiding en respons kan een incident ervoor zorgen dat jouw organisatie niet verder kan functioneren en dat de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar is. Business continuity is van belang voor diverse stakeholders;

  • Supply chain: als leverancier moet je te allen tijde kunnen leveren omdat anders de andere organisaties in de keten ook in de problemen komen. Je wilt geen imagoschade bij jouw partners oplopen (‘Met die leverancier werken we niet meer want hij komt zijn afspraken niet na’) en in contracten zijn vaak boeteclausules opgenomen dus je kunt ook nog financiële schade hebben.
  • Verzekeraar: jouw verzekeraar wil graag weten hoe jij reageert als er een incident zich voordoet. Hier worden de premies op aangepast; ten gunste of niet ten gunste van jou.
  • Werknemers: door de krapte op de arbeidsmarkt is het moeilijk om goed personeel te vinden en te behouden. Werknemers zijn veeleisender dan een aantal jaar geleden en willen zekerheid over hun loopbaan. Deze zekerheid kun jij hen bieden door business continuity management goed in te richten en risico’s te minimaliseren.
  • Overheid: risicovolle bedrijven zoals BRZO bedrijven wordt steeds striktere wetgeving opgelegd door de overheid. Om aan deze strenge wet- en regelgeving te voldoen is het belangrijk om te weten waar jouw risico’s liggen en hoe je hierop kunt anticiperen.

Business continuity management: een lifechanger!

Risico’s die de continuïteit van jouw organisatie bedreigen nemen exponentieel in omvang toe (denk aan lekken van informatie en cybercrime). Daarnaast hebben ook politieke besluitvorming, snel veranderende omstandigheden in de markt en klantgedrag hier invloed op. Het inrichten van business continuity management is een lifechanger want de continuïteit van jouw bedrijfsvoering is niet alleen voor jezelf belangrijk, maar vooral voor de andere stakeholders zoals werknemers, klanten, leveranciers en de overheid.

Door meer inzicht te hebben in jouw eigen organisatie, de kritische processen en producten, kun je proactief in plaats van reactief handelen. In de opleiding Business Continuity & Resilience management leer je hoe je jouw organisatie weerbaar maakt bij een steeds veranderend dreigingsbeeld. Je leert de parels van jouw organisatie in kaart brengen en een continuïteitsbeleid hierop inrichten.

Over sbo

sbo
Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Hoe kun je de kans op grootschalige cyberaanvallen zoveel mogelijk verkleinen?

Het nieuws staat vol met recente, veelal grootschalige, cybersecurity aanvallen. Maar hoe kun je de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *