Cameratoezicht voor overtredingen in de openbare ruimte

Grofvuil dumpen op straat of voetballen op plaatsen waar het écht niet kan; een camera heeft straks alles in de smiezen. Amsterdam introduceert als eerste stad het cameratoezicht voor overtredingen in de openbare ruimte, aldus burgemeester van der Laan.

Tot dusver werden camera’s alleen ingezet om misdrijven te voorkomen en criminelen op te sporen, maar binnenkort worden ze ook gebruikt om hangjongeren en vuildumpers te ontmaskeren. De hoofdstad wil hiermee ’verloedering en verslonzing van de stad tegengaan’, aldus de burgemeester. “Je hebt dat wel eens. Van die jongeren die ergens voetballen en eventjes een paar zijspiegeltjes meepikken. Die zijn zich zogenaamd van geen kwaad bewust, maar die kunnen we hiermee betrappen.”

Het project tegen ernstige overlast en vervuiling wordt met belangstelling door andere gemeentes gevolgd, omdat de wet het nog niet zo lang mogelijk maakt camera’s ook in te zetten voor andere middelen dan het aanpakken van criminaliteit. De gemeente Amsterdam is wat dat betreft voorloper. Nieuw is ook de introductie van de mobiele camera die met de overlast mee kan verhuizen. Er bestonden al flexibele camera’s die op verschillende locaties konden worden ingezet. Deze flexibele camera’s hebben echter als belangrijk nadeel dat ze wel aan muur zijn gemonteerd, waardoor ze niet snel te verplaatsen zijn. De nieuwe mobiele camera’s worden hier niet door gehinderd en zijn op afstand te besturen. Zo kan bijvoorbeeld een groep overlastgevende hangjongeren in de gaten worden gehouden door de mobiele camera’s.

Meer weten?

Op de cursus Wetgeving & Security beantwoordt Felix Olijslager al uw vragen omtrent het gebruik van cameratoezicht in het publieke en private domein.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Wetboek van Strafvordering klaar voor de toekomst

Het wetsvoorstel voor het nieuwe Wetboek van Strafvordering wordt bij de Tweede Kamer ingediend. De …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *