Criminele carrières van probleemjongeren

Hans Werdmölder, antropoloog en criminoloog, docent op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden en auteur van het boek Marokkanen in de marge.

Hans Werdmölder volgt de problematiek van jonge criminele Marokkanen al meer dan dertig jaar. Hoe loopt het af met Marokkaanse probleemjongeren die opgroeien voor galg en rad? Wat is de invloed van het riskante gebruik van soft en harddrugs op hun criminele carrières. Heeft de justitiële hulpverlening enige invloed gehad op hun verdere leven?

Erkenning

In de jaren tachtig van de vorige eeuw wist Hans Werdmölder stukje bij beetje het vertrouwen weten te winnen van een groep criminele jongemannen in de Amsterdamse wijk De Pijp. Na dertig jaar zocht hij hen weer op. Integratie gaat niet vanzelf, is zijn conclusie. De hoge criminaliteit, de overlast op straat en het gewelddadig fundamentalisme komen allemaal uit dezelfde bron. Dat is de diepgewortelde behoefte aan ‘erkenning’ die aan de basis ligt van veel groepsgedrag. Men is pas iets of iemand, als erkenning door anderen volgt.

Gedoog- en subsidiebeleid

Tegelijkertijd stelt hij aan de orde hoe de jaren tachtig-houding van gedogen, politieke correctheid, wegkijken en blind geloof in de vruchten van een zoetsappig multiculturalisme een desastreus effect heeft gehad op een groep Marokkaanse jongeren en hun criminele opvolgers. Hij kritiseert ook het Nederlandse gedoog- en subsidiebeleid, dat in zijn ogen mede tot de teloorgang van deze groep heeft geleid. Zijn informanten zijn nooit op eigen benen komen te staan.

Marokkanen in de marge

In zijn recent gepubliceerde boek Marokkanen in de marge beschrijft Hans Werdmölder hun verloedering en jammerlijke teloorgang. Het boek is een absolute aanrader voor personen die werkzaam zijn in de wereld van justitie, politie, hulpverlening en opvang .

Meer weten?
Op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leert hoe u komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in uw gemeente.

Op de opleiding ketenregisseur risicojeugd leert u hoe u komt tot een integrale persoonsgerichte aanpak van risicojongeren.

Op de cursus aanpak High Impact Crimes leert u hoe u woninginbraak, straatroof en overvallen voorkomt in uw gemeente.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Campagne ‘Wat kan mij helpen’ gaat tweede jaar in

Een jaar geleden is de meerjarencampagne ‘Wat kan mij helpen’ van start gegaan. Met deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *