Cybercrime een maatschappelijk probleem

Wij interviewden wij Hans van Loon, Cyber Security Entrepreneur die overheden en bedrijven ondersteunt, begeleidt en adviseert op het terrein van cyber security.

Wat zijn actuele ontwikkelingen op het terrein van cyber security?

De afgelopen jaren kenmerken zich door het steeds zichtbaarder worden van cyber kwetsbaarheden. 10 jaar geleden werd nog ontkent dat cybercrime een maatschappelijk probleem zou worden. Cybersecurity werd toen afgedaan als een hype die wel weer over zou gaan. Hoe anders is het gelopen! Was cybercrime eerst iets van de Banken, inmiddels is er geen sector meer die het zich kan permitteren geen beschermende maatregelen te nemen tegen cybercrime. Grote bedrijven, lokale en centrale overheden, MKB, vitale sectoren en u en ik als particuliere computergebruikers, we lopen allemaal risico te maken te krijgen met hackers.

Welke trends houdt jij nauwlettend in de gaten?

Industriële automatisering wordt gebruikt in fabrieken en voor de aansturing van installaties. Ook deze installaties hebben cyberkwetsbaarheden die, mits uitgebuit door kwaadwillenden, grote gevolgen hebben kunnen hebben. De vitale sectoren zoals bijvoorbeeld de energie- en drinkwatervoorziening maken gebruik van industriële automatiseringsinstallaties en het is van groot belang dat deze sectoren passende beschermende maatregelen nemen. Het gaat hier om grote maatschappelijke belangen en ik maak mij er zorgen over of er voldoende aandacht is voor de gevolgen van cyberaanvallen op deze vitale sectoren.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen op het terrein van cyber security en op welke manier kunnen we dit gezamenlijk aanpakken?

Het beperken van cyberrisico’s wordt vaak gezocht in de techniek. Echter het minstens zo belangrijk (of zelfs belangrijker volgens velen) te investeren in awareness van mensen en het op orde krijgen van de bedrijfsprocedures. Het gebeurt te vaak dat er alleen ingezet wordt op maar één van deze aandachtgebieden waardoor er schijnveiligheid ontstaat. Dus een brede en integrale aanpak om bedrijven cyberveilig te maken is van groot belang maar helaas niet altijd vanzelfsprekend.

Hoe zie jij de toekomst van de ICT sector, wat zijn veelbelovende innovatieve aanpakken rondom cyber security?

Er is geen ‘gouden formule’ die je kunt toepassen waardoor je cyberveilig wordt. En dat zal nog wel lange tijd zo blijven. Cyberveiligheid bereik je door op alle fronten een gebalanceerd pakket aan maatregelen te nemen. Het is moeilijk te voorspellen wat de toekomst biedt maar cybercriminelen worden steeds inventiever en ICT oplossingen blijven voorlopig gatenkaas met veel kwetsbaarheden. Er zijn innovaties nodig om het de cybercriminelen moeilijk te maken. Het zou goed zijn als de overheid structureel geld beschikbaar stelt om bedrijven te stimuleren om innovaties te ontwikkelen.

Meer weten?

Op de cursus Cyber Security leert u hoe u uw organisatie beschermt tegen cybercrime en datalekken.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Valgevaar grote oorzaak arbeidsongevallen

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft afgelopen jaar in totaal 2.448 ongevalsonderzoeken afgerond. Daarbij waren 2.386 slachtoffers …

èèn Reactie

  1. Leuk geschreven stuk :-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *