De opkomst van datagedreven werken bij gemeenten

Datagedreven werken is een bekende beweging van de laatste jaren. Datageletterdheid, het vermogen om zinvolle informatie af te leiden uit data, speelt hierin een belangrijke rol. Weten hoe je omgaat met privacygevoelige gegevens en de AVG zijn hierbij essentieel. Volgens Sabine Verbeek, freelance data-analist en adviseur datagedreven aanpak van ondermijning, is datagedreven werken hot topic bij de aanpak van ondermijning bij gemeenten. Waarom is het belangrijk en hoe ga je ermee aan de slag?

Het belang van datagedreven werken in de aanpak van ondermijning

Het is de taak van gemeenten om mogelijke ondermijnende activiteiten te signaleren en te voorkomen dat zij deze onbedoeld faciliteren. Dit vergt een sterke informatiepositie. Je moet namelijk weten wat er in jouw gemeente speelt om meer inzicht te krijgen in de aard van de ondermijningsproblematiek. Je verkrijgt dit inzicht door datagedreven te werken. Het stelt je namelijk in staat om proactief en preventief actie te ondernemen. Grotere problemen worden hierdoor voorkomen. Een sterke informatiepositie leidt zo tot een weerbare gemeente.

Een sterke informatiepositie opbouwen

Veel gemeenten weten echter niet hoe zij hun informatie- en databronnen moeten inzetten. Je bouwt een sterke informatiepositie op door de eigen systeeminformatie te combineren met observaties, rekening houdend met wat juridisch mag en ethisch verantwoord is. Hiermee maak je de transitie van reactief handelen op signalen naar het vroegtijdig herkennen van ondermijnende criminaliteit om vervolgens preventieve maatregelen te nemen. Gemeenten zijn dus vanuit een versterkte informatiepositie beter in staat hun ondermijningsaanpak vorm te geven. De vraag blijft echter hoe je de juiste informatie verzamelt, combineert en analyseert om deze beweging in gang te zetten. De opleidingen van SBO zijn het antwoord.

De opleiding om datagedreven aan de slag te gaan

SBO heeft een ruim aanbod aan opleidingen, waaronder de opleiding Datagedreven aanpak van ondermijning. Na deze opleiding benut jij de kansen van data bij de lokale ondermijningsaanpak. Daarnaast gebruik je de juiste informatiebronnen op een juridisch verantwoorde manier en weet je welke informatie je met collega’s en veiligheidspartners mag delen en welke niet. Schrijf je in en leer hoe je data inzichtelijk maakt, signalen duidt en op de juiste manier inzet voor de ondermijningsaanpak in jouw gemeente.

Kies voor een Incompany-opleiding

Wil jij deze opleiding samen met collega’s doen? Volg dan gezamenlijk een Incompany-traject waarbij jullie eigen praktijksituaties en wensen centraal staan. Je gaat met elkaar in gesprek over lastige situaties die jullie zelf regelmatig tegenkomen, waardoor de onderlinge betrokkenheid en motivatie aantoonbaar stijgen. Kortom: na het volgen van een Incompany-traject zijn jij en je collega’s in één keer op hetzelfde kennisniveau. Neem contact met ons op door het contactformulier op de Incompany-pagina in te vullen.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Geen criminelen in bovenwereld

Op het oog legale bedrijven kunnen dienen als dekmantel voor illegale praktijken zoals het witwassen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *