DJI treft preventieve corona-maatregelen

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) treft extra maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Een besmetting binnen een instelling van DJI zou gezien het besloten karakter van de inrichtingen grote gevolgen hebben voor personeel en gedetineerden. Hen beschermen staat voorop.

Vanaf 18 maart wordt daarom in alle justitiële inrichtingen het bezoek aan gedetineerden opgeschort. Om het contact zo veel mogelijk te continueren worden er ruimere mogelijkheden voor telefonisch contact geboden en waar mogelijk via Skype. Alleen het bezoek dat noodzakelijk is in het kader van de rechtsgang, zoals een advocaat (en welke niet met bijvoorbeeld digitale hulpmiddelen kan plaatsvinden) kan doorgaan. Jongeren in een Justitiële Jeugdinrichting mogen nog wel bezoek ontvangen van hun ouders of wettelijk verzorgers. Daarnaast zullen gedetineerden, waar mogelijk, zittingen bijwonen via een beeldverbinding vanuit de gevangenis. Dit om het risico van verspreiding van het virus via vervoer zo veel mogelijk te beperken.

Alle verloven van gedetineerden, tbs-gestelden en jeugdigen worden per direct opgeschort. Gedetineerden in het laatste deel van hun straf, die het grootste deel van de tijd buiten de gevangenismuren doorbrengen om te werken en alleen ’s avonds binnen slapen, worden, om in en uitvoer van gevangenissen te beperken, buiten de muren gehouden. Zij kunnen tijdelijk thuis slapen. De maatregelen zullen in ieder geval tot en met 31 maart duren. Daarna zal bekeken worden of zij verlengd moeten worden. Daarnaast zullen tijdelijk geen veroordeelden worden opgeroepen die hun vonnis thuis konden afwachten en een korte gevangenisstraf hebben uit te zitten. Zij worden later opgeroepen om hun straf alsnog uit te zitten.

Op dit moment zijn er nog geen besmettingen in de inrichtingen geconstateerd, maar ook daar bereidt DJI zich uiteraard op voor. Gezien de aard van de inrichtingen, waarbij geslotenheid een belangrijke eigenschap is, zijn vergaande maatregelen bij een besmetting niet uitgesloten. Daarbij zijn de adviezen van het RIVM leidend. Besmette gedetineerden kunnen worden geïsoleerd in hun cel en er liggen draaiboeken klaar om dagprogramma’s aan te passen of andere maatregelen te nemen wanneer een besmetting zich voordoet.

Meer weten?

Tijdens het congres Ketensamenwerking (ex-)gedetineerden wisselen experts werkzaam bij de overheid, wetenschap en het bedrijfsleven kennis en ervaring uit over ketensamenwerkingsverbanden en praktijkcases.

Op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Geen criminelen in bovenwereld

Op het oog legale bedrijven kunnen dienen als dekmantel voor illegale praktijken zoals het witwassen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *