Drie tips om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren

Bron: Nieuwsplatform Securitas

De grootste veiligheidsrisico’s in het Nederlandse bedrijfsleven worden gevormd door mensen, zo blijkt uit de Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas. Zo wordt bijna een kwart van de diefstallen gepleegd door eigen personeel. Een andere grote last van bedrijven wordt gevormd door agressieve klanten en bezoekers. 73 procent van de ondervraagden geeft aan dat agressie de grootste oorzaak van incidenten binnen hun organisatie is.

Diefstal, fraude en sabotage

Personeel is relatief vaak betrokken bij incidenten binnen bedrijven. Naast diefstal, plegen werknemers ook fraude (51 procent) en sabotage (43 procent). Vooral bij grootzakelijke bedrijven, waar deze percentages nog iets hoger liggen, vormen dergelijke incidenten een groot probleem. Hoewel de meeste bedrijven extra beveiligingsmaatregelen nemen, lijkt dit personeel en bezoekers er niet van te weerhouden te stelen of agressief gedrag te vertonen. Uit het onderzoek blijkt dat als personeel betrokken is bij incidenten, in bijna de helft van de gevallen sprake is van kwade wil of opzet. Stijn Merkelbach, Business Developer bij Securitas: “Als personeel betrokken is bij een incident, komt dit vaak door nalatigheid of onvoldoende kennis. Hieraan ligt meestal slecht risicomanagement ten grondslag. Wilt u als werkgever incidenten voorkomen dan is een goed veiligheidsbeleid en interne controles erg belangrijk.”

Maak medewerkers verantwoordelijk voor veiligheid

Een belangrijke eerste stap is om op zoek te gaan naar de oorzaak van problemen zoals diefstal, fraude en agressie. Stijn Merkelbach: “Misschien is er wel te weinig toezicht of zijn klanten ontevreden? Of is personeel zich er niet van bewust dat hun gedrag onder de noemer diefstal valt.” Naast in gesprek gaan met medewerkers, loont het ook om hen zelf verantwoordelijk te maken voor veiligheid. “Betrek medewerkers bij het veiligheidsbeleid. Geef medewerkers bijvoorbeeld structureel de taak om (nieuwe) risico’s aan te kaarten,” aldus Stijn Merkelbach.

Drie tips om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren

  1. Maak veiligheidsrisico’s bespreekbaar bij (werk)overleggen
  2. Zorg ervoor dat medewerkers de veiligheidsrisico’s herkennen. En maak duidelijk dat zij vaak als eerste invloed hebben op incidenten.
  3. Neem incidenten, maar zeker ook bijna-incidenten serieus. Registreer ze en maak het bespreekbaar. Een organisatie moet ‘voelsprieten’ ontwikkelen om een voorval te zien aankomen. Door vroeg in te spelen op dreiging kan veel agressie in werksituaties worden voorkomen.

Meer weten?

Op de cursus Wetgeving & Security leert u hoe u uw organisatie beveiligd tegen interne en externe risico’s.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Antwoorden op Kamervragen over berichten ‘Recordaantal meldingen van personen met verward gedrag in 2023’ en ‘Duizenden kwetsbaren wachten op plek beschermd wonen’

Minister Helder (VWS) geeft antwoord op vragen over de berichten ‘Recordaantal meldingen van personen met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *