Drie verschillende soorten maatregelen tegen ondermijningsrisico’s

Gemeentes kunnen met uiteenlopende ondermijningsrisico’s te maken krijgen. Een integrale aanpak is vereist om deze risico’s te mitigeren. Als je een goede informatiepositie hebt gerealiseerd, welke maatregelen kun je dan opnemen in het plan van aanpak? Frank van Summeren, adviseur veiligheid bij RONT Management Consultants, deelt drie verschillende soorten maatregelen.

Organisatorische, technische en personele maatregelen

Naast de verschillende fasen van de veiligheidsketen, kan er onderscheid gemaakt worden tussen organisatorische, technische en personele maatregelen. Aan de hand van de getroffen maatregelen en de daadwerkelijke toepassingen daarvan, kan het volwassenheidsniveau van gemeentelijke diensten en afzonderlijke afdelingen worden bepaald”, introduceert Frank.

Organisatorische maatregelen

Organisatorische maatregelen gaan om beleid, procedures en richtlijnen bij gemeentelijke (bedrijfs)processen”, zegt Frank. “Een voorbeeld daarvan is een werkproces dat beschrijft hoe functionarissen hun werkzaamheden doelmatig en rechtmatig kunnen uitoefenen”.

Technische maatregelen

Frank: “Technische maatregelen gaan bijvoorbeeld om toegangsbeheer voor vertrouwelijke en gevoelige informatie. Autorisatie moet zorgen dat vertrouwelijke en gevoelige informatie alleen toegankelijk is voor functionarissen met bepaalde rechten die deze informatie voor legitieme doelen gebruiken. Als die informatie niet of slechts in geringe mate nodig is om werkzaamheden uit te voeren, hebben ze niet of slechts in beperkte mate toegang tot deze informatie. De informatie wordt in dit geval bijvoorbeeld geclassificeerd aan de hand van een risicoanalyse”.

Personele maatregelen

Tot slot gaat het bij personele maatregelen om bewustzijn van functionarissen ten aanzien van (ondermijnings)risico’s. Een concreet voorbeeld is een training waarin functionarissen handelingsperspectieven krijgen over hoe om te gaan met mogelijke integriteitsschendingen en (ondermijnings)risico’s”, sluit Frank af.

Implementeer een integrale aanpak

Wil jij nog meer maatregelen leren kennen om ondermijningsrisico’s aan te pakken in jouw gemeente? Meld je dan aan voor de jaaropleiding Integrale aanpak ondermijning van SBO. Download de brochure voor een compleet overzicht van het programma. Wil je een programma op maat samenstellen? Kies dan voor een Incompany-opleiding.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Dreigingen tegen Nederland urgenter in een wereld van grote onveiligheid

Voor de veiligheid van Nederland heeft de AIVD in 2023 niet alleen veel maar vaak …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *