Drones in het publieke domein: Wen er maar aan!

Laatst kreeg ik mijn eerst loon van mijn eerste echte baan in mijn werkende leven na mijn studie. Mijn vrienden vroegen aan me; “Wat was je eerste impulsaankoop?”. Bij mij was dat een koffiezetapparaat. Hij kostte ruim 300 euro. Ja, ik houd van goeie koffie. Weegt ruim 7 kilo en kwam in een doos waar mijn vriendin ook in zou passen (denk ik). Er zat een boekwerk met veiligheidsinstructies van nog een kilo bij. En ik overwoog nog even om 5 euro meer te betalen zodat hij nog dezelfde avond bezorgd zou worden.

Klaas Litjens, adviseur veiligheid en innovatie bij Van Aetsveld, hoofddocent van de cursus Drones in de openbare ruimte en dagvoorzitter op het congres Drones in het publieke domein.

Logistieke uitdaging: snel leveren

Nu bestaat die mogelijkheid om dezelfde avond nog een pakket thuisbezorgd te krijgen. Moet je je eens voorstellen wat een logistiek proces daarachter zit. Ik besloot om dat nachtje nog even te wachten. En zelfs dan gaat het leveringsproces gewoon door. Je krijgt ’s nachts mailtjes met berichten over wat er gebeurt met je pakket. Je wordt exact op de hoogte gehouden. Gaaf! Ik voelde me al helemaal eigenaar van dat koffiezetapparaat. En wist niet hoe snel ik bij de supermarkt nieuwe koffiebonen moest gaan halen.

Drones leveren sneller

De volgende ochtend om 11 uur was ‘ie er dan. Net zoals bij het kopen van een nieuwe flatscreen tv, was ik zwaar onder de indruk van de doos die ik aangereikt kreeg. Het pakket was binnen 24 uur bij mij thuisbezorgd. Wereldwijd zijn allerlei bedrijven, zoals Amazon, UPS, Domino’s, etc., bezig om pakketten met drones te gaan bezorgen. Enerzijds om de pakketten sneller te bezorgen. Zo wil Amazon binnen 30 minuten hun pakketten bij jou thuis hebben! En anderzijds om het goedkoper te maken. De schatting is dat drone bezorging door Amazon ongeveer 1 dollar per bezorging gaat kosten!

Drones veranderen de publieke ruimte

Hoe gaaf is dat!? Het bestellen van een koffiezetapparaat, inclusief de bezorging, duurt bijna net zo lang als het zetten van de koffie zelf!! Ik ben hier heel enthousiast over. Maar tegelijkertijd heb ik ergens ook een wrang gevoel. We moeten eraan gaan wennen dat onze publieke ruimte nogal wat gaat veranderen. Want we zullen dagelijks drones zien rondvliegen. Toekomstbeeld: drones all over the place!

Vliegen levert een veiligheidsrisico op

Zoals je al aan kunt zien komen, zitten er nogal wat risico’s aan dit soort ontwikkelingen. Neem nou mijn koffiezetapparaat. Het gaat hier met 7 kilo om een serieus pakket. Als je dat met een drone bezorgt, ontstaan serieuze veiligheidsrisico’s. Mocht dat ding uit de lucht komt vallen, om welke reden dan ook, dan valt er een onbenullig zware kubus. Bij een kopstoot kan die je zomaar fataal worden. Ik stel me dan ook voor hoe groot een drone moet zijn om dit pakket te kunnen dragen. Misschien spreek ik hiervoor alleen voor mezelf; maar ik heb geen helikopterlandingsplaats in mijn tuin. Gaat die dan op straat landen?

Wet- en regelgeving beperkend

Met de huidige wet- en regelgeving is het niet mogelijk om onze pakketten door drones te laten bezorgen. Onze wetgeving verplicht ons om een drone in het zichtveld te hebben. En wel binnen een straal van 100 meter. En in dat geval kan de drone bestuurder het pakket beter gewoon zelf bezorgen. Daarbij mag een drone niet boven mensenmenigten vliegen. Dus boven de bebouwde kom is levering met drones nog vrijwel uitgesloten. Dan wordt het toch lastig om binnen een half uur een pakket thuisbezorgd te krijgen.

Meer weten over kansen en vernieuwing?

De wetgeving staat wel op punt van veranderen. Interessant genoeg wordt er nu verschil gemaakt tussen particulier, bedrijf en overheid. Gek genoeg mag een particulier vaak meer dan een bedrijf. Een overheidsdienst als defensie mag bijvoorbeeld wel weer boven mensenmenigten vliegen, buiten het directe zichtveld van de bestuurder. Hoe deze wetgeving gaat veranderen? Wat de verschillen zijn in mogelijkheden van particulier, bedrijf en overheid? Welke veiligheidsrisico’s zijn er omtrent drones? Welke kansen bieden drones voor de veiligheid? En welke interventies kan de overheid inzetten om vijandige drones uit de lucht te halen? Dat leer je op de cursus drones in de openbare ruimte. Wil jij hier meer over weten of wil jij nou ook zo’n gaaf koffiezetapparaat? Dan weet je mij te vinden.

Meer weten?

Op het congres Drones in het publieke domein hoort u wat de belangrijkste trends en ontwikkelingen zijn op het terrein van drones en welke kansen en risico’s dit met zich meebrengt.

Op de cursus Drones in de openbare ruimte leert u hoe u drones kunt inzetten om de veiligheid te bevorderen en welke contra drone interventies u wanneer kunt gebruiken wanneer drones worden misbruikt.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Kernboodschappen publicatie WODC-onderzoek ‘Radicale reclame op sociale media’

Het onderzoeksrapport ‘Radicale reclame op sociale media’ geeft inzicht in online rekrutering door en voor …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *