Dutch Cell Dogs en de resocialisatie van gedetineerden

Dutch Cell Dogs is het eerste project in Nederland waarin asielhonden worden ingezet bij de resocialisatie van gedetineerden. Daarmee brengt Dutch Cell Dogs op een bijzondere manier twee werelden samen- de wereld van gedetineerden, die door hun detentie tijdelijk buiten de samenleving staan, en die van eveneens vastzittende asielhonden.

Marlies de Bats en Betty Buijtels, docenten op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden en initiatiefnemers van Dutch Cell Dogs, een stichting die gespecialiseerd is in het begeleiden van gedetineerden in het trainen van asielhonden.

Leren verantwoordelijkheid te dragen

Bij Dutch Cell Dogs worden asielhonden getraind onder begeleiding van gedetineerden. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: de honden leren de basisprincipes waardoor ze sneller een nieuwe baas vinden en de gedetineerden leren verantwoordelijkheid te dragen voor een ander levend wezen. De gedetineerden doen mee op vrijwillige basis, ze moeten zichzelf voor het project aanmelden.  In Nederland is dit concept in 2011 onder de naam Dutch Cell Dogs geïntroduceerd door ervaren gedragstherapeuten Betty Buytels en Marlies de Bats. In Amerika wordt dit concept al langer toegepast.

Een nieuw leven

Toen Marlies de Bats en Betty Buijtels voor het eerst gevangenen moeilijk plaatsbare asielhonden lieten trainen, wisten ze niet wat ze voor onze ogen zagen gebeuren; zelfs de meest gesloten mannen braken open. Mens en hond, beiden tegen hun wil in opgesloten, wisten elkaar hierin te helpen. Een gevangene trainde een moeilijke hond tot fijne gezinshond, maar in werkelijkheid trainde hij zichzelf, en met resultaat. De deelnemers hieraan resocialiseerden. Net als voor de honden, begon er door deze bijzondere training ook voor gedetineerden een nieuw leven.

Iets unieks

De methode bleek te werken! De reacties van gevangenisdirecteuren, psychologen en bewakers gaven allemaal hetzelfde beeld: ‘hier gebeurd iets unieks!’. Maar eigenlijk waren het de reacties van gevangenen zelf, die het duo gemotiveerd hebben om door te gaan met het werk en dit ook in andere gevangenissen door te voeren. Hieruit is de Stichting Dutch Cell Dogs ontstaan. Stichting Dutch Cell Dogs heeft op het moment meer dan 300 honden in training. In 2015 heeft de stichting de International Redemption and Justice Award gewonnen.

Basisprincipes

Een cursus van Dutch Cell Dogs duurt acht weken. Dit betekent dat de geselecteerde honden acht weken lang twee keer per week naar de gevangenis gaan om daar te worden getraind. Eén training duurt anderhalf uur. Er wordt alleen op een positieve manier getraind, met de clicker. Goed gedrag wordt beloond en negatief gedrag wordt genegeerd. Tijdens de training leert de hond de basisprincipes zoals: af, zit, lig, wandelen zonder trekken etc. De gedetineerden houden de voortgang van de trainingen in een dagboek bij. Dat dagboek wordt bij de plaatsing aan de nieuwe eigenaar meegegeven.

Meer weten?
Op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden hoort u van o.a. Marlies de Bats en Betty Buijtels hoe u zorgt voor een goede re-integratie van ex-gedetineerden in uw gemeente.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Congresverslag Jonge Aanwas uit de criminaliteit – 21 maart 2024

Op 21 maart 2024 vond de 2e editie van het congres Jonge aanwas uit de criminaliteit plaats …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *