Een gezamenlijke Veiligheidsstrategie in Midden-Nederland

 

In gesprek met Ad van Breukelen, hoofd van het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie en docent op de opleiding beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid.

 

Versterking van lokaal veiligheidsbeleid door regionale samenwerking

Veiligheid is een belangrijke voorwaarde voor een goed leven. Maar veiligheid komt niet vanzelf. Een veilige buurt, dorp, stad of regio ontstaat alleen als we er samen aan werken. Onveiligheid trekt zich weinig aan van gemeentegrenzen. Daarom is het efficiënter en effectiever het lokale maatwerk in een bredere context in te bedden. Samenwerken, het bundelen van de krachten en leren van elkaar is daarbij belangrijk. In Midden-Nederland slaan de 41 gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie de handen ineen voor een veiliger Midden-Nederland. Met behulp van een gezamenlijke Regionale Veiligheidsstrategie 2012-2014 proberen wij als Midden-Nederland elkaar te versterken in de aanpak van onveiligheid in de regio.

 

Grensoverstijgend samenwerken aan regionale veiligheidsproblematiek

In de strategie staan gezamenlijke prioriteiten waar omheen Taskforces en werkgroepen zijn gecreëerd, met als doel het inzicht te vergroten, goede voorbeeldaanpakken makkelijk beschikbaar te maken en concrete hulp aan te bieden bij de lokale maatwerkaanpak. Er is een gezamenlijke werkomgeving met zogenoemde apothekerskast en worden diverse thematische netwerkbijeenkomsten georganiseerd. Ter ondersteuning van de uitvoering van de strategie is het bureau Regionale Veiligheidsstrategie (bureau RVS) in het leven geroepen. Een bureau van en voor de gemeenten, het OM en de politie van Midden-Nederland. Momenteel wordt de uitvoering van de huidige Veiligheidsstrategie geëvalueerd, waarna mogelijk nieuwe prioriteiten worden opgesteld, waar de komende jaren (2015-2018) op ingezet gaat worden.

 

Meer weten?

Op de opleiding beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leert u hoe u samen met uw veiligheidspartners komt tot een lokaal integraal veiligheidsbeleid voor uw gemeente.

 

 

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Douane onderschept fors meer drugs in de post

De douane heeft in 2022 bijna 27.000 keer drugs in beslag genomen in de uitgaande …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *