Een jaarwisseling zonder vuurwerk; verkleint of vergroot dit juist de druk op onze hulpverleners?

Oud en nieuw 2020; geen feesten, geen horeca en geen vuurwerk. Iedereen, maar met name jongeren, zijn na zo’n ‘rot-jaar’ wel toe aan wat ontspanning en vertier. Hoe is de jaarwisseling voor onze hulpverleners verlopen?

Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft bijna heel Nederland zich tijdens de nieuwjaarsnacht aan de dringende adviezen en maatregelen gehouden. ‘Veel mensen zijn thuisgebleven en hebben het sober gevierd.’ Toch waren er volgens hem op diverse plaatsen in het land ‘raddraaiers die willen vernielen, brand willen stichten en illegaal vuurwerk willen afsteken’. Het voornaamste doel van het vuurwerkverbod was het onlasten van de zorg en dat lijkt volgens hem gelukt. Maar hoe is het onze andere hulpverleners vergaan?

Veel geweld tegen hulpverleners en m.n. agenten

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse politiebond, gaf op Radio 1 zijn input over het verloop van de jaarwisseling. Ook hij gaf aan dat er veel vernielingen, autobranden en geweld tegen agenten was. Afgaande op berichten die hij kreeg, was het voor politiemensen geen rustige oud en nieuw, maar ook geen veldslag. De berichten komen volgens hem uit steden waar je het niet zou verwachten. Ondanks het verbod, was er veel vuurwerk en was er sprake van veel brandstichting, vernielingen en autobranden. Ook hij gaf aan dat de zorg ontlasten een van de belangrijkste doelstellingen van afgelopen jaarwisseling was en dat dat gelukt lijkt. Doordat agenten kort op de meldingen van incidenten zaten, konden ze vaak erger voorkomen doordat ze er precies op tijd bij waren. Gaf Struijs aan.

Tradities met ongeregeldheden

Vreugdevuren in Den Haag, auto’s verbranden in Veen; het zijn tradities met ongeregeldheden tijdens oud en nieuw die al tientallen jaren geleden ontstaan zijn. Toch lijken deze tradities juist in tijden van crises alleen maar belangrijker te worden voor de lokale gemeenschap. Burgemeester Egbert Lichtenberg van gemeente Altena heeft in een persbericht laten weten dat; ‘De maatschappelijke onrust en de maatschappelijk kosten buitenproportioneel zijn’ n.a.v. de autobranden in het dorp Veen. De traditie staat volgens hem in schril contrast met waar de feestdagen voor bedoeld zijn. ‘De feestdagen en de jaarwisseling zijn momenten van verbinding en samenzijn. In deze coronatijd was dat voor ons allemaal een extra moeilijke opgave. Het veroorzaken van onrust op welke manier dan ook en het instant houden van ongewenste gebruiken, draagt niet bij aan ons gevoel van veiligheid en saamhorigheid.’ Dit soort tradities zijn niet zomaar te veranderen.

Illegale raves en feesten

In diverse plaatsen in het land zijn illegale feesten ontruimd. Zo ook in Arnhem, waar een feest met zo’n 70 man beëindigd is. Burgemeester Ahmed Marcouch geeft bij Omroep Gelderland aan dat er bij dit feest zelfs doden hadden kunnen vallen als de politie niet op tijd had ingegrepen. Het feest vond plaats in een bunker aan de rand van Arnhem en in deze bunker zat een grote hoeveelheid koolstofmonixide; een dodelijk gas dat onzichtbaar en reukloos is. Daarnaast worden de coronamaatregelen onvoldoende of zelfs totaal niet in acht genomen tijdens deze illegale feesten. Mensen houden zich niet aan de 1,5 meter maatregel en dragen veelal geen mondkapje. Het landelijke aantal coronabesmettingen is wel afgenomen dus hopelijk hebben de illegale feesten en andere raddraaiers tijdens de jaarwisseling geen invloed op gehad.

Meer weten?

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

🎧 Podcast: De jonge aanwas op het mbo, een kans of bedreiging?

Beluister de podcast met Jochem Zwerus, Projectleider preventie op ondermijning in het mbo en projectleider …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *