Eerste Kamer steunt bewaren kentekengegevens

Kentekengegevens van voertuigen die langs de openbare weg op bepaalde locaties een ANPR-camera passeren mogen 4 weken worden bewaard. Een wet van die strekking is met ruime meerderheid door de Eerste Kamer aanvaard. ANPR (Automatic Number Plate Recognition) is van belang voor de opsporing van ernstige misdrijven waarbij pas later blijkt dat informatie over een voertuig een rol speelt. Dat kan het geval zijn bij plofkraken, ontvoeringen, mensenhandel en terrorisme. ANPR kan ook helpen bij de aanhouding van voortvluchtigen.

Verdachten in beeld brengen

Als een voertuig wordt gebruikt om een misdrijf te plegen of weg te vluchten, kunnen kentekengegevens belangrijke aanwijzingen opleveren: er kunnen verdachten mee in beeld worden gebracht en ze kunnen bijdragen aan het achterhalen van de verblijfplaats van de mogelijke daders. Daarom krijgt de politie de mogelijkheid om na ontdekking van een misdrijf te onderzoeken welke voertuigen op een bepaald tijdstip rond de plaats delict reden en waar het voertuig van de verdachte vandaan kwam, dan wel naar toe ging. Dat achteraf kan worden teruggekeken is nieuw. De politie is op dit moment niet bevoegd alle kentekens van voertuigen die een camera passeren te bewaren en achteraf te raadplegen.

Privacy waarborgen

Om de privacy van weggebruikers te beschermen, zijn in het wetvoorstel waarborgen opgenomen. Zo mogen kentekengegevens alleen aan de openbare weg worden verzameld, op locaties die relevant zijn voor de opsporing. Dat kunnen vliegvelden zijn, maar ook havens, parkeerterreinen langs snelwegen en grensovergangen. Niet iedereen kan zomaar bij de kentekengegevens. Alleen speciaal daartoe geautoriseerde opsporingsambtenaren hebben toegang, na een bevel van de officier van justitie. Bovendien mag de informatie enkel worden geraadpleegd voor de opsporing van ernstige misdrijven en de aanhouding van voortvluchtigen. De bewaartermijn is kort: 4 weken. Ook wordt ieder jaar een cameraplan gepubliceerd waarin precies staat waar de vaste camera’s hangen.

Meer weten?

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Kernboodschappen publicatie WODC-onderzoek ‘Radicale reclame op sociale media’

Het onderzoeksrapport ‘Radicale reclame op sociale media’ geeft inzicht in online rekrutering door en voor …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *