Wie heeft er eigenlijk een probleem?

Zo op het eerste gezicht zijn we geneigd te zeggen dat mensen met verward gedrag problemen hebben. Er kunnen tenslotte allerlei oorzaken zijn voor het verwarde gedrag, uiteenlopend van alcoholisme tot dementie. Of problemen op het gebied van financiën of huisvesting. Of zijn die problemen een gevolg van… en maken ze de verwarring nog groter? Allemaal waar. Maar weten we altijd wel zeker dat de mensen die verward gedrag vertonen er zelf altijd een probleem mee hebben?

Paut Kromkamp en Wim Braamse, trainers en coach bij Vraagkracht en sprekers op het congres Personen met verward gedrag

Andere kant

En er is nog een andere kant. Namelijk het probleem dat wij als deelnemers aan de maatschappij hebben met mensen met verward gedrag. Dat probleem is meteen duidelijk als het gaat om mensen die gevaarlijk zijn voor anderen. Maar het is minder duidelijk als het gaat om mensen die rondhangen op een manier waar we ons niet fijn bij voelen. Of die je aanklampen op straat. Dan zou je kunnen zeggen dat wij het zijn die op dat moment een probleem hebben.

Verschillende zienswijzen

Er zijn verschillende manieren om tegen problemen aan te kijken. Zijn het problemen die in principe oplosbaar zijn, of zijn het beperkingen, elementen waar we omheen moeten werken? En welke gevolgen heeft dat voor wat we kunnen doen? Maar ook: wanneer is iets voor ons als omstanders echt niet meer acceptabel? En wat kun je dan doen met elkaar? Hoe help je elkaar en tegelijk de persoon met het verwarde gedrag?

Oplossingsgericht denken

Het Oplossingsgericht denken en de methodiek Geweldloos Verzet bieden een aantal manieren om hiernaar te kijken. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, onder meer over de manier waarop wijkbewoners met behulp van de methodiek Geweldloos Verzet zijn omgegaan met het gedrag van mensen in de wijk dat ze echt niet langer konden accepteren. Met praktische handvatten, zoals een Zorgenuitspraak, Rode, Oranje en Groene manden, het bieden van Waakzame Zorg en een solide “Wij-autoriteit”

Meer weten?

Op het congres Personen met verward gedrag hoort u hoe u samen met uw partners samenwerkt aan de aanpak van personen met verward gedrag.

Op de opleiding procesregisseur personen met verward gedrag leert u hoe u de opvang en hulpverlening voor personen met verward gedrag organiseert in uw gemeente.

Op de opleiding regisseur multi-probleemgezinnen leert u hoe u komt tot een integrale aanpak van gezinnen met meervoudige problematiek.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Kernboodschappen publicatie WODC-onderzoek ‘Radicale reclame op sociale media’

Het onderzoeksrapport ‘Radicale reclame op sociale media’ geeft inzicht in online rekrutering door en voor …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *