Een extremist binnen je organisatie? Beslist geen fictie!

Een extremist binnen onze organisatie, dat gebeurt bij ons niet. Dat komt alleen bij anderen voor. Toch gebeurde het enige tijd geleden zelfs bij de Belgische Federale Politie. Een stagiair van 22 die een snuffelstage op de ICT-afdeling van het hoofdkantoor (RAC) van de Belgische Federale Politie liep, was onvoldoende gescreend bij zijn indiensttreding. Het bleek een sympathisant van IS te zijn die zijn extremistische neigingen niet onder stoelen of banken stak.

Rene Reijenga, directeur van Screenen.com, verricht met een team bestaande uit psychologen, onderzoek experts, interviewspecialisten, criminologen en recherche-experts screenings voor (semi)overheden en bedrijven.

Toegang tot gegevens

Op Facebook sympathiseerde hij openlijk met IS en maakte zelfs foto’s van zijn zwaar beveiligde werkplek. Ook probeerde de Belg van Marokkaanse afkomst binnen te komen op de kamer van de hoogste politiebaas “om met haar op de foto te gaan”. Volgens zijn collega’s stelde hij “ongezond veel vragen” over de wapens in het politiegebouw en had hij al twee dagen toegang tot de privégegevens van hooggeplaatste officieren, wat een gevaar kan betekenen voor de politiemensen en hun naaste familie.

Geen bewijs

De Federale Politie reageerde dat er geen bewijs was gevonden dat de stagiair vertrouwelijke gegevens had gekopieerd, maar ze hebben ook geen bewijs dat hij het niet heeft gedaan, reageerde een andere officier. De Federale Politie gaf wel aan hun screeningprocedures te gaan evalueren. Al met al een pijnlijke situatie met het gegeven dat het daarvoor in Verviers goed mis was gegaan.

Belang goede screening

Hier blijkt maar weer eens hoe belangrijk een goede screening kan zijn. Rene Reijenga weet als geen ander welke risico’s ondernemingen en overheidsdiensten kunnen lopen. Neem de vitale infrastructuur eens als voorbeeld. Een kwaadwillende in deze sector kan grote schade aanrichten. Zonder elektriciteit, drinkwater, voedsel of geld ligt de samenleving plat met alle gevolgen van dien. Daarom pleit Rene Reijenga al een paar jaar om, al naar gelang het risicoprofiel, een passende screening uit te laten voeren bij indiensttreding van nieuw personeel. Gelukkig helpen incidenten als bovenstaande om de bewustwording bij de verantwoordelijke managers/leidinggevenden te laten groeien en zetten zij steeds vaker het instrument screenen in om het kaf van het koren te scheiden.

Meer weten?

Op het congres Radicalisering en terrorisme leert u hoe u misstanden veroorzaakt door (ideologische) radicaliserende groeperingen voorkomt.

Op de cursus Bestuurlijke aanpak van radicalisering en terrorisme leert u hoe u komt tot een integrale aanpak van (ideologische) radicaliserende groeperingen.

Op de opleiding Integriteitscoördinator in het publieke domein leert u hoe u komt tot een integriteitsbeleid voor uw organisatie.

Op de cursus Waarheidsvinding leert u hoe u door de waarheid te achterhalen een einde kan maken aan een ongewenste situatie.

Bron: Screenen.com

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Inwerkingtreding Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden

Per 1 maart 2025 treedt de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) in werking. Deze wet …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *