brandveiligheid

Gebouwgebruiker verantwoordelijk voor brandveiligheidsvoorzieningen

Door Willem van Oppen, adviseur Conformiteitschema’s bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en docent op de opleiding Fire Safety Manager.

Nieuwe rolverdeling in de brandbeveiliging

Er is een verandering gaande in de traditionele rolverdeling in de brandbeveiliging. De gebruiker van een bouwwerk komt steeds nadrukkelijker in de schijnwerpers te staan. In 2014 kan hij nog terugvallen op de bekende regelgeving en geijkte patronen. Maar vanaf 1 januari 2015 moet de gebruiker zijn nieuwe rol kunnen spelen. Wat betekent dat voor hem? En vooral: waar kan hij terecht voor de dingen die hij niet weet?

Minder regelgeving en meer eigen verantwoordelijkheid

De invoering van het Bouwbesluit in april 2012 betekende een nieuwe stap naar minder regelgeving en meer eigen verantwoordelijkheid voor gebouwgebruikers. Ten opzichte van voorgaande wet- en regelgeving is er voor het bouwen en gebruiken van bouwwerken meer vrijheid, en er hoeft minder. Dat geldt ook voor brandbeveiligingsvoorzieningen: zo vallen minder bouwwerken dan vroeger onder de verplichting om een brandmeldinstallatie te hebben. Hoewel het nieuwe Bouwbesluit voor opdrachtgevend Nederland kan voelen als een bevrijding uit een knellend keurslijf, is er voor gebouwgebruikers toch reden voor oplettendheid.

Lees het artikel hier verder

Meer weten?

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Coronatoegangspasverplichting

Per 25 september 2021 zijn uitbaters van eet- en drinkgelegenheden,  bioscopen, theaters en concertzalen, alsmede …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *