Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding

Er komt een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en overheidsgebouwen. Het gaat bijvoorbeeld om een integraalhelm, een bivakmuts of een nikaab. De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het wetsvoorstel. De wet treedt nog niet direct in werking. De datum van inwerkingtreding wordt na overleg met de betreffende sectoren vastgesteld.

Specifieke plekken en situaties

Het gedeeltelijke verbod gaat gelden voor een aantal specifieke plekken en situaties waar het essentieel is dat men elkaar herkenbaar tegemoet kan treden. Bijvoorbeeld in de bus, op school of bij de gemeentebalie.

Grenzen aan vrijheid

In een vrij land als Nederland heeft iedereen de vrijheid en de ruimte om zich te gedragen en te kleden zoals dat bij hem of haar past. Aan die vrijheid kunnen en moeten soms grenzen worden gesteld. In het geval van gezichtsbedekkende kleding geldt dat in het bijzonder als de onderlinge communicatie zodanig wordt belemmerd dat een kwalitatief verantwoorde dienstverlening of de veiligheid in het gedrang komt.

Duidelijkheid wat wel en niet mag

Instellingen en sectoren mogen al huisregels stellen. Maar daar wordt niet altijd gebruik van gemaakt. In een aantal situaties is de onderlinge communicatie waarbij mensen elkaar in het gezicht kunnen kijken zo belangrijk, dat er nu bij wet uniforme regels zijn gesteld. Daarmee is voor iedereen duidelijk wat in die situaties wel en niet mag.

 

Meer weten?

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Geen criminelen in bovenwereld

Op het oog legale bedrijven kunnen dienen als dekmantel voor illegale praktijken zoals het witwassen …

èèn Reactie

  1. Is het een absoluut verbod dat geld in overheidsgebouwen of een mogelijkheid tot een verbod? Met andere woorden moet het verbod gehandhaafd worden in overheidsgebouwen, of geeft dit een mogelijkheid tot een verbod in overheidsgebouwen? Beiden hebben namelijk hun voor- en nadelen. Bij een mogelijkheid tot schept dit verdeeldheid doordat de ene overheidsinstelling het verbod wel oplegt en de andere overheidsinstelling niet. Dit zou dan leiden tot ongelijke behandeling en discriminatie zaken. Bij een absoluut verbod geeft dit weer problemen wanneer iemand met een absolute overtuiging een uitkering komt aanvragen. Wanneer vanwege de overtuiging de hoofdbedekking niet wordt afgezet kan er geen intake gesprek en dus geen uitkering volgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *