Geen Nederlands paspoort meer voor twee veroordeelde personen voor terroristisch misdrijf

Het kabinet wil het Nederlanderschap intrekken van twee mensen die zijn veroordeeld voor een terroristisch misdrijf. De twee mannen zijn op dit moment nog in Nederland.

Intrekken Nederlanderschap

De twee zijn voor de zomer veroordeeld voor een terroristisch misdrijf. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid beroept zich op een wet uit 2010, die bepaalt dat mensen met zo’n strafrechtelijke veroordeling het Nederlanderschap kunnen verliezen. Het is de tweede keer dat deze regeling wordt ingezet. De eerste keer was in augustus van dit jaar, toen een veroordeelde persoon door een terroristisch misdrijf zijn Nederlanderschap verloor.

Gevaar voor nationale veiligheid

De minister van Justitie en Veiligheid kan mensen die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid hun Nederlandse nationaliteit afnemen. Dat kan alleen als zij een dubbele nationaliteit hebben, anders zouden ze stateloos worden. Er zijn twee manieren waarop het kabinet iemands Nederlanderschap kan intrekken. Er is een wet uit 2010 die bepaalt dat mensen die voor een terroristisch misdrijf zijn veroordeeld hun Nederlanderschap kunnen verliezen. Sinds begin dit jaar heeft de minister van Justitie en Veiligheid meer bevoegdheden om veroordeelden voor een terroristisch misdrijf met een dubbel paspoort hun Nederlanderschap te ontnemen. Dat kan nu ook zonder dat zij veroordeeld zijn en dus zonder tussenkomst van de rechter.

Voorbereidende handelingen

Het is niet bekend voor welk terroristisch misdrijf het tweetal is veroordeeld. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid hoeven ze in ieder geval niet perse naar oorlogsgebied te zijn gereisd. “Je kunt ook veroordeeld zijn voor bijvoorbeeld voorbereidende handelingen in Nederland.” De woordvoerder kon niet zeggen welke andere nationaliteit de twee mannen hebben. De twee hebben vier weken de tijd om tegen het voornemen van de minister in beroep te gaan. Als ze dat doen, ligt het besluit over de intrekking van hun Nederlanderschap bij de rechter.

Meer weten?

Op het congres Radicalisering en terrorisme leert u hoe u misstanden veroorzaakt door (ideologische) radicaliserende groeperingen voorkomt.

Op de cursus Bestuurlijke aanpak van radicalisering en terrorisme leert u hoe u komt tot een integrale aanpak van (ideologische) radicaliserende groeperingen.

Op de cursus Omgang met maatschappelijke onrust leert u hoe u maatschappelijke ontwrichting en spanningen in de samenleving voorkomt veroorzaakt door terroristische dreiging.

Op de cursus Anti discriminatiebeleid leert u hoe u discriminatie en uitsluiting van individuen en groepen personen voorkomt en daarmee polarisatie tegengaat.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

🎧 Podcast: Het LinkedIn van de misdaad

Beluister de podcast met Dr. Henk Ferwerda, criminoloog en inhoudelijk directeur, Bureau Beke. Gepromoveerd op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *