Geen tolerantie voor intolerantie

Minister Blok opende in Den Haag de zevende editie van de internationale conferentie voor vrijheid van religie en levensovertuiging. De jaarlijkse conferentie met de naam Istanboel Proces heeft als doel verschillende groepen, religieus en niet-religieus, bij elkaar te brengen om intolerantie, discriminatie en geweld op basis van religie of levensovertuiging aan te pakken. De laatste keer dat de conferentie plaatsvond was in 2016 in Singapore. Nederland neemt, op verzoek van de Speciale rapporteur van de VN Ahmed Shaheed, het stokje over.

Frank van Summeren, adviseur veiligheid bij RONT Management Consultants en hoofddocent op de opleiding Integraal toezichthouder handhaving.

Voorbeelden van religieus geweld en discriminatie zijn helaas aan de orde van de dag. Kort geleden werd de Joodse gemeenschap in Halle, Duitsland, slachtoffer van extremistisch geweld, in Rusland staan Jehovagetuigen steeds meer onder druk en in Christchurch, Nieuw-Zeeland vond een terroristische aanslag plaats op een moskee. Een van de aanwezigen bij de conferentie is Farid Ahmed die eerder dit jaar bij deze aanslag zijn vrouw verloor.

Lange traditie van tolerantie

Nederland kent een lange traditie van tolerantie als het op geloof of levensovertuiging aankomt, maar ook in ons land is er nog altijd sprake van discriminatie en geweld. Voldoende reden volgens Blok om dit jaar, samen met Universal Rights Group en de Nederlandse Speciaal gezant voor religie en geloofsovertuiging Jos Douma deze conferentie te organiseren. Bij de conferentie zijn verder VN vertegenwoordigers, religieuze en maatschappelijke partijen, NGO’s en journalisten aanwezig.

Open houding

Minister Blok noemt het voorbeeld van “Vader Frans”, een Nederlandse priester die christenen, moslims, alawieten, en druzen wist te verenigen tijdens zijn wandeltochten door Syrië en zegt: Laten we bruggen bouwen. Ideeën uitwisselen. Het gesprek aan durven gaan. Alleen vanuit die open houding kunnen we ervoor zorgen dat mensen met verschillende religieuze of levensovertuigingen overal in vrede naast en met elkaar kunnen leven. Het belangrijkste is dat we dit samen moeten doen; geen tolerantie voor intolerantie’.

Rijker Verantwoorden

Communicatie speelt een belangrijke rol bij de bewustwording van het belang van tolerantie. Rijker Verantwoorden is een instrument dat door RONT Management Consultants is ontwikkeld in samenwerking met de Politieacademie in opdracht van de Politie. Rijker Verantwoorden vraagt om het onderhouden van de relatie met tal van stakeholders. Kort samengevat gaat het om publiek, politiek, partners en de eigen organisatie. In al die relaties is het van belang om zichtbaar te maken wat je doet en daaraan ook betekenis te geven. Op deze manier kan verantwoording worden afgelegd over de aanpak van discriminatie en de bevordering van tolerantie.

Meer weten?

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Huis voor Klokkenluiders publiceert handreiking Intern onderzoek voor werkgevers

Steeds meer mensen durven hun vinger op te steken als zij op het werk vermoeden …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *